RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Pretresi u Sarajevu, Brezi i Travniku, među 16 osumnjičenih i biznismen Zijad Blekić

Operativna saznanja su istražitelje usmjerila protiv osoba koje se terete za organizovani kriminal i pranje novca. Od jutros se vrše brojni pretresi na 30 lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku, koje koristi 16 osoba i devet firmi.

Istraga se provodi u vezi sa sumnjivim transakcijama i izgradnjom stambeno-poslovnog objekta na Marijin-Dvoru u Sarajevu slovenske NLB grupacije.

“SIPA je u proteklom periodu podnijela dva izvještaja i četiri dopunska izvještaja, a 2019. godine obustavljene su finansijske transakcije za 11 fizičkih osoba i jednu pravnu kod devet komercijalnih banaka i jednog investicionog fonda. Tada je blokirano više od sedam miliona KM”, potvrdio je za Klix.ba glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Kako saznajemo, tokom pretresa su policajci oduzeli blizu 600.000 eura, zlatni nakit i pet sefova u komercijalnim bankama.

Osumnjičeni se terete da su stekli protivpravnu korist od blizu 29 miliona KM, a među osobama koje su predmet istrage od 2010. godine su državljani BiH i Slovenije. Slučaj je povezan sa sumnjivom kupovinom odnosno izgradnjom stambeno-poslovnog objekta u centru Sarajeva.

Pored Zijada Blekića od ranije se za ovaj slučaj vežu i Ibrahim Jusufranić, Smiljka Jusufranić, Jasmin Jusufranić, Edin Dizdar, Ramiz Bibić, Naser Daca, Daver Halilbegović i Armin Mulahusić.

Zijad Blekić je osnivač i suvlasnik brokerske kuće “Eurohaus” d.o.o. Sarajevo, a nedavno je na Kantonalnom sudu u Tuzli potvrđena optužnica zbog postojanja sumnje da je s Ibrahimom Brkanićem počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

Postupajući u namjeri da oštete “Remontmontažu”, optuženi su, kako se u optužnici navodi, zaključili više ugovora o pozajmici između ove dvije pravne osobe bez stvarne namjere da se sredstva vrate firmi “Remontmontaža”, te pozajmica nije vraćena ni u ugovornom roku, a ni kasnije.

Tako su firmi “Eurohaus” pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 890.000 KM, a za isti iznos oštetili “Remontmontažu” Tuzla, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčanskim “Lavicama” zlato u Sarajevu

Radio Brčko

U Sarajevu svečano dočekana bh. ženska košarkaška reprezentacija

Radio Brčko

СИПА: Три особе ухапшене због сумње да су учествовале у изборним преварама

Radio Brčko