RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Трговци упозорили: Минималац од 1.050 КМ гаси десетине хиљада радних мјеста и диже цијене

Сектор трговине на велико, логистике и складиштења, те трговине на мало чини више од петине свих запослених у Републици Српској или 57.081 радника, саопштено је из Удружења трговаца Републике Српске.

“Трошак плата запослених је далеко највећи трошак ова три сектора и чини 53 одсто свих трошкова који се односе на снабдијевање робом широке потрошње. Да би се могло исплатити предложено повећање минималне плате, ова три сектора ће у 2024. години морати обезбиједити додатних 393 милиона КМ, од чега ће 240 милиона ићи директно на плате радника, а 153 милиона КМ на додатне порезе и доприносе. Финансирање овог износа захтијеваће повећање цијена робе широке потрошње у просјеку од 10,2 одсто, почевши од 1. јануара 2024”, наведено је у анализи Удружења трговаца Републике Српске.

Како наводе, с обзиром на то да велики дио животних намирница подлијеже ограниченој маржи прописаној од стране државе, артикли који нису ограничени маржом имаће раст цијена и већи од 20 одсто како би се достигао износ потребан за исплату плата.

“Ово ће за резултат имати пад куповне моћи становништва у пропорционалном износу. Такође, раст цијена изазван значајним повећањем минималне плате имаће негативне посљедице на конкурентност трговине у РС унутар нашег региона. У протекле три године све државе региона су због инфлације и значајног повећања цијена у хармонији подизале и минималну плату, тако да није било значајних ефеката на трендове потрошње. У овој години је инфлација робе широке потрошње напокон значајно успорила, тако да су цијене у новембру 2023. за свега 1,4 одсто веће у односу на јануар 2023. Сходно томе, РС ће бити изузетак у региону да након заустављања инфлације овако радикално повећава трошкове рада. То повећање ће за резултат имати да цијене у трговинама у РС буду значајно више у односу на Србију, а приближно једнаке цијенама у Хрватској”, наводи се у анализи Удружења трговаца Републике Српске.

У анализи се даље наводи да градови који се налазе на граници са Хрватском, као што су Нови Град, Костајница, Дубица, Градишка, Брод, Шамац, Требиње итд. велики дио, у неким случајевима и више од половине прихода, остварују од купаца који долазе из Хрватске. Имајући у виду да је искључиви разлог прекограничне куповине повољнија цијена, ови приходи ће сасвим сигурно нестати након изједначавања цијена у Републици Српској и Хрватској.

Такође, градови који се налазе близу границе са Србијом, као што су Бијељина, Јања, Каракај, Зворник, Братунац, Вишеград, Фоча, Гацко, Билећа, итд. изгубиће велики дио свог прихода од трговине због набавке робе из Србије, која ће бити осјетно повољнија него у Српској.

“Тешко је прецизно процијенити ефекат нестанка ових прихода на број радних мјеста у сектору трговине, која ће се као резултат наведеног угасити. Узимајући у обзир географски облик РС и чињеницу да се велика већина популационих центара налази у близини неке од ових граница, за очекивати је да ће се број изгубљених радних мјеста мјерити у десетинама хиљада. Ово не укључује посљедице пада куповне моћи унутар РС изазване ефектима повећања трошкова рада на производне секторе наше привреде, који очекују много значајније смањење броја запослених”, навели су у Удружењу трговаца Републике Српске.

Удружење трговаца РС снажно препоручује да се не иде у реализацију приједлога за подизање минималне плате. С обзиром на престанак периода изражене цјеновне инфлације почетком 2023. године, радикално подизање минималне плате у овом моменту нема јасно економско оправдање и не оставља утисак да је дио промишљене дугорочне стратегије за развој економије РС.

“Наше удружење у потпуности подржава и подстиче раст плата у РС јер се тако повећава благостање наше заједнице и, на крају, чини наше купце богатијима, али раст плата мора бити заснован на расту економске продуктивности кроз паметну, стратешку стимулацију раста економије. РС тренутно има најмањи бруто национални доходак по глави становника у цијелој Европи, иза Федерације БиХ и држава попут Албаније, Србије и Македоније. Крајње је нереално замишљати да се то може промијенити преко ноћи, једном одлуком о високим платама”, закључују у Удружењу трговаца Републике Српске.

Подсјећамо, Милорад Додик, предсједник Републике Српске, недавно је поручио да ће се заложити да минимална плата у Српској у 2024. години буде 1.050 КМ.

“Плата од 1.050 КМ мислим да ће бити нешто што ће побољшати могућности да радници овдје планирају и остану што је могуће више са платама које су овдје достојне за живот”, поручио је тада Додик.

Међутим, након тога привредници, послодавци и економски аналитичари упозорили су да ће повећање минималца на поменути износ угасити десетине хиљада радних мјеста, те да ће збрињавање радника који остану без посла државу коштати више од 300 милиона марака.

Извор: Независне

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.