BiH

Tužilaštvo TK – Bijedić i drugi pušteni da se brane sa slobode uz mjere zabrane

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) je, nakon ispitivanja šest osumnjičenih osoba u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u Tuzli, Općinskom sudu Tuzla uputilo prijedlog za određivanje različitih mjera zabrane za – Envera Bijedića, Amira Sušića, Amira Torsunovića, Aziza Čačkovića, Atifa Mujkića i Dženana Mujkića, koji su osumnjičeni za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem, ili u slučaju Sušića i Čačkovića krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja.

U ovom predmetu Tužilaštvo, u saradnji s istražiteljima SIPA-e, provodi višemjesečnu istragu, a jučer su obavljeni pretresi privatnih i poslovnih prostorija koje su koristili osumnjičeni, prilikom čega su prikupljeni brojni relevantni dokazi, radi čega se obezbjeđenje prisusutva osumnjičenih u daljem toku krivičnog postupka može ostvariti i mjerama zabrane, umjesto mjerom pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Za sve osumnjičene su predložene mjere zabrane međusobnog sastajanja ili sastajanja sa svjedocima i obavezno periodično javljanje u nadležnu policijsku stanicu.

Za Bijedića je predložena i mjera zabrane odlazaka u prostorije Rudnika soli Tuzla, a uz istu mjeru Tursunoviću je predložena i zabrana obavljanja dužnosti predsjednika Nadzornog odbora u Rudniku, te Čačkoviću zabrana obavljanja dužnosti  v.d direktora Rudnika.

Predlaganjem mjera zabrane osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode.

Iz Tužilaštva TK podsjećaju da je Enver Bijedić osumnjičen da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj su bili i ostali osumnjičeni, te da  je od septembra 2019. do februara 2021. godine, koristeći svoj uticajni položaj predsjednika stranke Socijaldemokrati BiH i zastupnika u Parlamentu BiH, posredovao između osumnjičenih i podstrekavao ih da počine navedena krivična djela.

Protiv ovih osoba je otvorena istraga u Tužilaštvu a koja se odnosi na nezakonitosti prilikom namještanja tendera u iznosu od oko 5,5 miliona KM za firmu „Minning and Drilling“ iz Gračanice za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima u Rudniku soli Tuzla.

Istragom je potvrđena osnovana sumnja da su tenderi u navedenom periodu više puta poništavani iako je kvalifikovana i kredibilna firma iz Bugarske u više navrata imala ponude koje su bile jeftinije za oko dva miliona KM od gračaničke firme, kako bi se kontinuirano pogodovalo i insistiralo da upravo ova firma dobije posao.

– Također, osumnjičeni su bili svjesni da gračanička firma nije kvalifikovan i kredibilan ponuđač jer nije imala ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova, ali je bez obzira na to s ovom firmom 12. februara 2021. godine zaključen ugovor za obavljanje ovih poslova, uz dodatnu odredbu u ugovoru da se umjesto dotadašnjih i uobičajenih 5 posto, nepredviđeni i naknadni radovi mogu uvećati i za 20 posto vrijednosti ugovora, što je još oko 1,1 milion KM na vrijednost ugovora, bez obaveze daljnje procedure javnih nabavki – navodi se u saopćenju.

Na ovaj način je, kako se nadalje navodi, osumnjičenim Atifu i Dženanu Mujkiću i firmi Minning  and Drilling iz Gračanice, iako nije bila kvalifikovan ni kredibilan ponuđač, pribavljena korist u vidu izbora za najpovoljnijeg ponuđača za ove radove, kao i  vidu sticanja potrebnih kvalifikacija za naredne javne nabavke za obavljanje radova istražno-ekaploatacionih bušotina u BiH, ali i u inostranstvu.

Foto: https://www.faktor.ba/, arhiva

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button