RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U akciji “Rudnik” uhapšeno šest osoba, među njima i političar Enver Bijedić

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i naredbi Općinskog suda Tuzla pripadnici Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) pretresli su više lokacija u Tuzli, Gračanici i Živinicama, a privedeno je šest osoba osumnjičenih da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju s krivičnim djelom primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem te krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Enver Bijedić, Foto: N.N.

Privedeni su političar Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata BiH, aktuelni direktor rudnika Soli Tuzla, Aziz Čačkovića, te zaposlenici tog rudnika Amir Tursunović i Amir Sušić, kao i Dženan i Atif Mujkić iz kompanije Mining & Drilling iz Gračanice.

Riječ je o predmetu kojem je prethodila višemjesečna istraga Tužilaštva TK, a odnosi se na nezakonitosti prilikom namještanja višemilionskog tendera za firmu Mining & Drilling iz Gračanice za izvođenje istražno-eksploatacionih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima u sklopu Rudnika soli Tuzla. Tom prilikom više puta su poništeni tenderi kako bi se pogodovalo spomenutoj firmi, što je okončano zaključivanjem ugovora sa tom firmom koja nema ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje traženih radova.

– Istraga se vodi zbog postajanja osnova sumnje da je postignut dogovor, koluzija i zavjera između osumnjičenih s ciljem da se vrlo složen, ozbiljan i skup posao povjeri privrednom društvu koje nema iskustva u takvim poslovima. Postoji ozbiljna sumnja da su koordinirane radnje osumnjičenih da posao vrijedan pet i po miliona KM od koga zavisi proizvodnja ne samo u Rudniku soli, već i u Solani Tuzla i Fabrici sode Sisecam povjeri preduzeću sa jednim zaposlenim. Navedena firma nije nikada obavila sličan posao niti ima iskustvo – izjavio je postupajući tužilac Tužilaštva TK Dalibor Bingas.

Istraga je, navodi Bingas, potvrdila da privredno društvo Mining & Drilling osim što nema reference, nema ni potrebne opreme, osumnjičeni nisu mogli da ukažu na opremu kojim bi se izvršili složeni i obimni radovi, a uprkos svemu tome osumnjičeni su insistirali da upravo oni dobiju posao, što je učinjeno te je potpisan ugovor s Rudnikom Tetima.

Postupajući tužilac Tužilaštva TK Ćazim Serhatlić ističe da je predmet formiran u januaru 2020. godine na osnovu anonimnih prijava osoba da postoje određene sumnje u regularnost i namještanje tendera za izvođeje radova na bušotinama u Rudniku soli Tuzla, što je potvrđeno prijavom i dopisom iz Ministarstva privrede TK.

– Nakon toga je utvrđeno postojanje dogovora dokumentovano snimcima nadzornih kamera, gdje se vidjelo da se sastaju Amir Sušić te Atif i Dženan Mujkić. Kako je istraga odmicala, svi ostali osumjničeni su došli pod nadzor svojih  telekomunikacija s osobama kojima su danas oduzeti telefonski aparati, da bi se moglo dokumentovati postojanje uticaja sa drugim osobama – kazao je Serhatlić.

Istražne radnje, pojašnjava on, započele su dok je Rudnikom soli rukovodio Amir Sušić, koji je smijenjen u martu prošle godine zbog neposluha prema uputama Kantonalne vlade, da bi u drugoj fazi bio imenovan drugi direktor Rudnika soli Mirnes Mujkić, a oba direktora je birao Nadzorni odbor Socijaldemokrata BiH.

Ističe ca se iz te komunikacije utvrdilo da postoji međusobna povezanost sa osumnjičenim Enverom Bijedićem, te su proširene istražne radnje na telefon u njegovoj upotrebi.

Tender je u međuvremenu obustavljen, nakon čega odlazi direktor Rudnika soli Mirnes Mujkić, a zatim je imenovan novi direktor Aziz Čačković, pojasnio je Serhatlić.

– Iz dokaza koji su prikupljeni je vidljivo da je Čačković, kršeći pravilnik o nabavkama, odnosno iskorištavajući direktorska ovlaštenja, imenovao komisiju i podobne ljude, da bi se mogao ugovor dodijeliti gračaničkoj firmi. U međuvremenu je ostvaren kontakt s njima sa Enverom Bijedićem, što je rezultiralo dodjelom posla firmi Mining & Drilling iz Gračanice podvukao je.

Serhatlić zaključuje da spomenuta firma ima popis stalnih sredstava, ali smatra indikativnim da su od dana osnivanja iz 2018. do danas imali sedam zaposlenika, od kojih su neki dolazili i bili su otpuštani, a u vrijeme zaključivanja ugovora imali su samo jedno u radnom angažmanu.

Naredbom Općinskog suda u Tuzli naređeno je izuzimanje mobilnih telefona od načelnika Lukavca i Bijedićevog stranačkog kolege Edina Delića, zatim ranijeg direktora rudnika Mirnesa Mujkića, dekana Rudarsko-geološko-građevisnkog fakulteta u Tuzli Kemala Gutića, bivšeg predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića te Edina Gračića.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Jedno lice lišeno slobode zbog osnova sumnje za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga

Radio Brčko

U Doboju hapšenja zbog preprodaje droge i minsko-eksplozivnih sredstava

Radio Brčko

U akciji “Trag” uhapšeno sedam osoba sa područja Trebinja i Foče, dok je jedna u bjekstvu

Radio Brčko