RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

У 2019. години цигарете поскупљују у просјеку од 0,20 до 0,40 марака

Паклица цигарета у БиХ од 1. јануара 2019. године биће скупља у просјеку од

Произвођачи и дистрибутери дуванских прерађевина доставили су Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ нове малопродајне цијене цигарета и дувана које ће бити на снази од почетка идуће године, а које су у складу са Одлуком о утврђивању специфичне и минималне акцизе на цигарете и дуван за пушење за 2019. годину коју је раније донио Управни одбор УИО.

Рок за достављање нових малопродајних цијена цигарета и дувана био је 30. новембар.

Према новим калкулацијама цијена које је доставила Фабрика духана Сарајево, пушачи ће у идућој години “ауру” плаћати 5,20 марака, “дрину” 4,90 марака, а “диву” 4,50 КМ, док ће за “ројал”, у зависности од врсте, морати да издвоје од 4,40 до 4,70 марака.

Компанија “Нелт” је такође доставила нове цијене својих цигарета које се крећу у распону од 4,70 до 6,40 марака.

Од 1. јануара “лд ред”, “лд блу”, “лд пинк” и “лд виолет” коштаће 4,70 марака, док ће разне врсте “карелије” коштати 5,70, а “џорџ карелијас енд санс” чак 6,40 марака.

Нове цијене доставило је и представништво Творнице духана Ровињ (ТДР) у Сарајеву, а паклица њихових цигарета од Нове године коштаће од 4,50 до шест марака. Тако ће пушачи за врсте “ротманса” издвајати од 4,50 до 4,70, а “данхила” од 5,50 до шест марака.

– Пет врста “филтера” од 1. јануара биће продавано по цијени од пет марака, а “валтер” и “лаки” коштаће од 4,90 до 5,20 марака – наведено је у цјеновнику ТДР-а.

Цјеновник малопродајних цијена цигарета кориговао је и произвођач “ЈТ интернационал”. Њихове цигарете ће од првог дана нове године бити скупље од 0,20 до 0,30 КМ у односу на садашње цијене.

На тој листи је “мемфис” за чију ће паклицу пушачи убудуће морати да издвоје 5,50 КМ, цијена “камела” износиће 4,90 КМ, док ће “винстон” у зависности од врсте плаћати од 5,20 до 5,30 марака. Цијена паклица ЛД-а са 4,40 скаче на 4,60, односно 4,70 КМ у зависности од врсте.

“Филип Морис” није мијењао цијене цигарета за идућу годину, тако да ће пушачи за “марлборо” издвајати од 5,20 до шест марака, колико су плаћали и у овој години. Све врсте “честер” плаћаће од 4,30 до 4,50 марака, а “ив” пет КМ, као и до сада.

Осим цигарета, поскупљује и дуван, па ће од 1. јануара 40 грама резаног дувана Фабрике духана Сарајево коштати осам марака, што је за 1,50 КМ више него у овој години.

Економиста Зоран Павловић каже за “Глас Српске” да ће повећање цијена утицати сигурно на смањење броја пушача цигарета и повећање броја оних који радије купују резани дуван.

– Многи ће радије куповати дуван из Херцеговине или Семберије. Правило каже да цијену робе можете повећавати уколико нема алтернативу, а у овом случају резани дуван је замјена, јер је пуно повољнији. Преласком на дуван уштеда је очигледна – рекао је Павловић.

Бањалучанка Драгана Галић, која је дугогодишњи пушач, каже да је очекивала нове цијене цигарета и да је, за сада, задовољна јер оне које конзумира нису поскупјеле. Иако су, како каже, цигарете и сада већ прескупе, покушаји престанка нису још уродили плодом.

– Цијена цигарета које купујем остаје иста од јануара, али се и до сада знало дешавати да поскупе накнадно. Видјећемо шта ће бити овај пут – казала је ова Бањалучанка.

Свако повећање акциза на цигарете доводи до смањења потрошње дуванских производа, показало је истраживање “Унапређење система опорезивања дуванских производа у БиХ – како креирати задовољавајућу политику за друштво?”.

У документу који је израдио тим истраживача с Универзитета у Бањалуци наведено је да потрошња дуванских производа у БиХ има тенденцију сталног пада од 2005. године, те да се од 2010. године, након увођења акцизне политике, биљежи и благи пад броја пушача.

Акцизе

У УИО БиХ су навели да ће се у складу са Одлуком о утврђивању специфичне и минималне акцизе на цигарете и дуван за пушење за 2019. годину, по паклици цигарета у идућој години плаћати пропорционална акциза у висини од 42 одсто малопродајне цијене и специфична акциза у износу од 1,65 КМ по паклици. По килограму дувана за пушење у 2019. години плаћаће се акциза у износу од 114,40 КМ.

Извор: www.glassrpske.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Novi Zeland će zabraniti cigarete budućim generacijama

Radio Brčko

Одузет сушени дуван вриједности 60.000 марака

Radio Brčko

U 2018. godini oduzete cigarete i duhan ukupne vrijednosti 1,6 miliona KM

Radio Brčko