RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U BiH će sutra biti aktiviran Facebook Protect sigurnosni program

Facebook Protect je sigurnosni program koji pomaže u zaštiti ljudi, poput branilaca ljudskih prava, novinara i izabranih zvaničnika, koji bi mogli biti izloženi većem riziku da budu ugroženi na mreži zbog kompromitacije njihovog naloga od strane zlonamjernih hakera.

Program je prvi put pokrenut u Sjedinjenim Američkim Državama 2019. godine, a sada se širi globalno, uključujući i  Bosnu i Hercegovinu, koja će biti dostupna od 23. februara.

Osobe koje potencijalno ispunjavaju uvjete za Facebook Protect program, na Facebook nalogu će moći vidjeti upute za aktiviranje, a bit će im dostupno i više informacija o samom programu.

– Kada se osobe registriraju, pratit ćemo njihove naloge od potencijalne prijetnje hakiranjem i pomoći ćemo im u usvajanju šireg spektra boljih sigurnosnih zaštita, kao što je dvofaktorska autentikacija, jedna od najvažnijih sigurnosnih karakteristika koja sprečava zlonamjerne aktere da pristupe zaštićenom Facebook nalogu iz preglednika ili mobilnog uređaja koji ne prepoznajemo – kazao je šef Odjela za javne politike CEE u kompaniji Meta Jacob Turowski.

Dodao je da u toj kompaniji stalno traže načine da budu korak ispred zlonamjernih hakera i iako možda nikada neće biti u mogućnosti uhvatiti svakog od njih, ovaj program je jedan od nekoliko koraka koje poduzimaju da bi otežali kompromitiranje naloga na mreži.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Kazna od 1.000 evra zbog vrijeđanja Kurca

Radio Brčko

Australija privodi kraju zakon kojim će obavezati Facebook i Google da medijima plaćaju vijesti

Radio Brčko

Šta se dešava kada deaktivirate, a šta kada obrišete “Facebook” profil

Radio Brčko