RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

У БиХ ће бити уништено више од 600.000 вакцина против вируса корона

Иако надлежни често истичу да вакцинација представља најбоље оружје у борби против ковида-19, у БиХ је досад истекао рок за више од пола милиона вакцина против вируса корона.

Наиме, у БиХ тренутно више од 600.000 вакцина против вируса корона чека на уништење, а евидентно је да је највећи број пропалих доза астра зенеке.

Како је за “Независне новине” речено у Институту за јавно здравство РС, до 31. октобра у Српској је истекао рок 330.587 вакцина против вируса корона, док је према ранијим писањима медија у ФБиХ задњег дана октобра пропало више од 200.000 цјепива, а према незваничним информацијама ова бројка је вјероватно и већа, те износи око 300.000.

Према мишљењима љекара, један од разлога зашто је овако велики број вакцина пропао лежи у чињеници да је већина њих донирана, те су имале и краћи рок трајања.

С друге стране, љекари истичу да је примјетна и негативна кампања против вакцинације, посебно када је ријеч о вакцини астра зенека, која је почела у земљама Европске уније када су је доводили у везу са посљедицама као што је плућна емболија.

Тако не изненађује податак Института за јавно здравство РС, гдје су за “Независне новине” навели да је у Српској до 31. октобра ове године истекао рок 322.415 доза астра зенеке.

“Истекао је рок 8.172 вакцине произвођача ‘Синовак’, навели су у Институту за јавно здравство РС.

Додали су да ће вакцине бити уништене у складу с Правилником о уништавању медицинског отпада.

“У току је јавни позив за услуге преузимања, складиштења и коначног збрињавања медицинског, хемијског и фармацеутског отпада”, закључили су у Институту за “Независне новине”.

Иако одговор из Завода за јавно здравство ФБиХ нисмо добили до закључења овог броја “Независних новина”, подсјећамо да је Синиша Скочибушић, директор овог завода, раније навео да и у овом ентитету крајем октобра истиче рок око 200.000 астра зенека вакцина, те нешто више од 1.000 вакцина произвођача “Синовак”.

Еднан Дрљевић, инфектолог из Опште болнице “Абдулах Накаш” Сарајево, у разговору за “Независне новине” је рекао да су вакцине астра зенека стигле као донација из Србије са скраћеним роком трајања, што је један од разлога зашто је овако велики број доза завршио као отпад.

“Други разлог је кампања која је почела у Европској унији да се након ове вакцине развијају плућна емболија и друге компликације, мада су каснија истраживања показала да је то једна од најбољих вакцина, те да тај страх није био оправдан”, казао је Дрљевић.

Додао је да без обзира на то грађани и даље не вјерују овој вакцини, мада, како истиче, астра зенека ствара јачи имунитет чак и од фајзера.

“С друге стране, здравствена струка није истовремено вршила позитивне кампање нити је вршила адекватне кампање да се вакцине представе у позитивном свјетлу”, поручио је Дрљевић.

Ненад Стевандић, замјеник генералног директора Универзитетског клиничког центра РС, потврдио је да су ове вакцине биле дониране пред сами истек рока трајања, те су земље које су их донирале, према његовим ријечима, тако мудро избјегле њихово уништавање.

“Пошто су били кратки рокови ми, уз расположење нашег становништва, нисмо успјели да их искористимо, али је чињеница да један дио тих донација није пропао и примијењен је”, рекао је Стевандић.

Истакао је да вакцине које је РС сама набављала нису пропале.

“Велике лажи су говорили о вакцини астра зенака. Све вакцине против вируса корона су подједнако добре и није било озбиљних посљедица након вакцинације”, казао је Стевандић.

Текст преузет са https://www.nezavisne.com/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Наређено поновно бројање гласачких листића на појединим мјестима у осам градова

Radio Brčko

Članovi kriminalne grupe krijumčarili oružje, municiju, bombe i lijekove iz BiH u Švedsku

Radio Brčko

BiH dobija još jedan granični prijelaz prema Hrvatskoj

Radio Brčko