RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

У БиХ евидентиране 161.083 жене са инвалидитетом

Коалиција Организација лица са инвалидитетом регије Добој почела је трогодишњи пројекат оснаживања жена са инвалидитетом “Овдје сам – видљива и поносна”, чији је циљ идентификовање жена и дјевојака са инвалидитетом у локалним заједницама, те њихово програмско оснаживање и јачање компетенција.

Координатор пројекта Зоран Панић рекао је Срни да су, према попису становништва из 2013. године, у БиХ евидентиране 161.083 жене са инвалидитетом, од којих је мање од два одсто видљиво и активно у организацијама или у локалним заједницама.

Он као разлог таквог стања наводи породичну ситуацију, искљученост жена са инвалидитетом из образовних процеса, њихову незапосленост, ниско самопоуздање, те неукључивање у рад локалних организација особа с инвалидитетом.

“Ријетко се дешава да су права жена и дјевојака са инвалидитетом посебно и смислено укључена у питања од интереса за цијело друштво, па се животне ситуације из њихове перспективе, њихова права и потребе ријетко приказују”, изјавио је Панић.

Панић је упозорио да су жене са инвалидитетом запостављане у студијама и истраживачким извјештајима о особама са инвалидитетом, феминистичким студијама и другим важним питањима која су директно повезана са њиховим животом.

Он је навео да се пројекат “Овдје сам – видљива и поносна”, спроводи заједно са организацијама особа са инвалидитетом окупљених у пет регионалних коалиција.

“Пројекат ће трајати три године кроз радионице и менторски програм, а циљ је да се повећа број жена и дјевојака са инвалидитетом које ће се активно укључити у рад организација особа са инвалидитетом и заговарати рјешавање питања која се тичу дискриминације над женама с инвалидитетом”, изјавио је Панић.

Панић је најавио да ће организације у наредном периоду да контактирају и посјете породице жена и дјевојака са инвалидитетом с циљем прикупљања података и мотивације да се што већи број њих укључи у овај програм.

“Позивамо све жене и пунољетне дјевојке са инвалидитетом, које се до сада нису укључивале у рад организација особа са инвалидитетом, да нас контактирају на бројеве 065/653-356 и 066/001-002 или на мејл /паницз@теол.нет/ или /ј-мисиц@хотмаил.цом/”, навео је Панић.

Пројекат “Овдје сам – видљива и поносна” финансира Шведска агенција за међународну развојну сарадњу – Сида.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.