RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U BiH finansijski revidirane 74 institucije, revizori dali 499 preporuka

Ciklus finansijskih revizija za prošlu godinu okončane su za 74 institucije BiH i pokazano je da je ukupno izvršenje budžeta revidiranih institucija iznosilo 925.861.387 KM.

Kancelarija za reviziju institucija BiH saopštila je da je dala 499 preporuka.

Od revidirane 74 institucije, Kancelarija je za osam dala mišljenja s rezervom uz skretanje pažnje bilo na aspekte finansijskog izvještavanja ili na aspekte poslovanja vezano za usklađenost aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija sa relevantnim zakonima i drugim propisima.

Kod pet institucija izražena je rezerva u pogledu revizije finansijskih izvještaja, dok su tri institucije dobile mišljenje s rezervom na usklađenost poslovanja sa zakonima i propisima.

Kod 43 institucije Kancelarija je izrazila pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, dok su 22 institucije dobile pozitivno mišljenje po oba osnova njihovog poslovanja.

U jednom slučaju, usljed ograničenosti obima revizije, Kancelarija se suzdržala od davanja mišljenja.

Pored revizije izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za 2020. godinu, u toku je i izrada godišnjeg revizorskog izvještaja o glavnim nalazima i preporukama za 2020. godinu, četiri revizije učinka, te paralelno s tim i više predstudijskih revizijskih istraživanja vezanih za reviziju učinka.

U saopštenju se dodaje da je plan finansijskih revizija za 2020. godinu je u potpunosti i bez kašnjenja ispunjen, iako su uslovi pandemije virusa korona postavili brojne izazove za njegovu realizaciju.

Kancelarija je napomenula da proces revizije, u okolnostima nedovoljnog stepena razvoja digitalizacije u BiH, nerijetko zahtijeva direktni uvid u originalnu relevantnu revizicionu dokumentaciju, što je uslove provođenja revizije činilo dodatno izazovnijim.

Uprkos svemu, kako su naveli, proces revizije ni u jednom trenutku nije prestao.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U toku kategorizacija “tuđe njege i pomoći”

Admir Kadrić

Кошарац: Потребно радити на измјенама Закона о платама и накнадама

Radio Brčko

Tri negativna Revizorska izvještaja

Admir Kadrić