RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U BiH otkriven slučaj prijenosa virusa sa čovjeka na psa

Kako su dalje naveli, riječ je o psu i to je samo jedan u nizu slučajeva koji potvrđuju da se virus primarno prenosi sa čovjeka na čovjeka kapljično, aerosolom, bliskim kontaktom, te da je očigledno moguć prijenos i na životinju, a da je ovaj slučaj rijetka pojava.

Teufik Goletić, šef laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja je pojasnio da je virus kod psa utvrđen PCR metodom.

“Riječ je o nalazu koji nas svrstava uz zemlje poput Nizozemske, SAD-a, Kine, Španije, Francuske, Njemačke i Belgije, jer i kod njih postoje izvještaji o infekciji kućnih ljubimaca i uglavnom je riječ o njegovom prijenosu sa čovjeka. Prijenos na životinju je moguć posebno ako je prostor koji danas ljudi dijele s kućnim ljubimcima mali, a to su stanovi. Ukoliko imamo način interakcije sa životinjom poput grljenja, ljubljenja ili korištenja zajedničke posteljine, to može biti uzrok infekcije životinje. Ovdje se radi o tzv. zooantroponozi odnosno prijenosu sa čovjeka na životinju, obrnut prijenos još nije dokazan niti postoji indikacija da bi se takvo nešto moglo desiti”, kazao je.

Dodao je da je veoma važno naglasiti da vlasnici kućnih ljubimaca ne trebaju brinuti te da nema nikakvog razloga da budu zabrinuti za zdravlje svojih najbližih ukoliko u domaćinstvu imaju psa ili mačku.

“Ova potvrda je samo jedna u nizu i riječ je o incidentnoj situaciji, jer se primarno virusi uvijek prenose sa čovjeka na čovjeka. Do sada nigdje u svijetu nije utvrđen nijedan slučaj da su kućni ljubimci, konkretno psi i mačke, inficirali ljude. Upravo je uvijek bilo obrnuto, da su psi i mačke infircirani zbog iznimno bliskog kontakta s ljudima”, dodao je Goletić.

Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, se osvrnuo na dosadašnja istraživanja koja su uspješno provedena u ovoj obrazovnoj ustanovi, naglašavajući da njeni naučnici spadaju među prve koji su u našoj državi diferencirali sojeve virusa.

“Naš tim je sada dokazao jednostrani prijenos virusa sa čovjeka na psa i ova istraživanja su u najvećoj mjeri finansirana iz vlastitih i sredstava međunarodnih organizacija IAEA i UNDP”, naveo je Smajlović.

Amir Zahirović, šef Klinike veterinarskog fakulteta, je pojasnio na koji način su naučnici Veterinarskog fakulteta došli do ovih saznanja.

“Nakon saznanja da je pas kohabitirao s pozitivnim osobama, jer su bili u istom domaćinstvu, stupili smo u kontakt s vlasnikom, jer smo željeli izvršiti kompletan klinički pregled. Fizikalnim pregledom je utvrđeno da je pas veseo i raspoložen, ima apetit, a specijalnim pretragama nismo utvrdili bilo kakva odstupanja od normalnog stanja. Također, nema relevantnih naučno dokazanih prijenosa sa psa na čovjeka, već je samo riječ o obrnutom i jednosmjernom prijenosu”, zaključio je Zahirović.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom danas jedan novozaraženi virusom korona

Radio Brčko

Pod pritiskom dijelovi zdravstvenog sistema u Sidneju

Radio Brčko

Velika Britanija još neće ukinuti lockdown

Radio Brčko