RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U BiH stižu vakcine iz SAD-a, pola miliona doza Moderne i 168 hiljada J&J

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država obavijestila je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o donaciji vakcina za zdravstveni sistem naše zemlje.

Kako se navodi u diplomatskoj noti, donacija se sastoji od 500.080 doza vakcine Moderna putem bilateralne donacije i 168.000 doza Johnson & Johnson vakcina putem COVAX mehanizma.

Doze Moderninih i Johnson & Johnson vakcina ponuđene su umjesto ranije spominjanih Pfizer vakcina.

Vakcine će biti dopremljene čim naše vlasti potpišu memorandum o odricanju od odogovornosti, što je zahtjev proizvođača, a ne vlasti SAD-a.

U noti se izražava zadovoljstvo da dvije zemlje zajedno učestvuju u koordiniranim i multilateralnim naporima usmjerenim na zaustavljanje pandemije.

O donaciji vakcina SAD-a priča se već skoro pola godine, a proces imunizacije u našoj zemlji još uvijek je u početnoj fazi. Po službenoj statistici procenat vakcinisanih je samo 22 posto, a u nekim velikim gradovima on je čak i ispod 15 posto.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

MI-BOSPO donirao vrijednu opremu kliničkim centrima u BiH

Radio Brčko

U BiH danas stiže još 30.000 doza vakcina

Radio Brčko

Njemačka donira COVAX-u 1,3 miliona doza AstraZeneca vakcine

Radio Brčko