RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U Bosni i Hercegovini do 11.00 časova glasalo 11,41 odsto birača

Na Opštim izborima u BiH do 11.00 časova glasalo je 11,41 odsto birača, a izborni proces odvija se mirno, rekao je predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Branko Petrić.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić rekao je novinarima u Sarajevu da je ovo relativan podatak, jer nedostaju izvještaji iz nekih opština i gradova, te da je izlaznost do 11.00 časova za tri odsto manja u odnosu na izbore prije četiri godine.

“Može se očekivati da je izlaznost slična kao prije četiri godine, a po običaju najveća je u manjim sredinama”, rekao je Petrić i dodao da je najveća izlatnost u opštini Kalinovik 31 odsto.

Petrić je svim građanima BiH čestitao praznik demokratije i pozvao ih da u što većem broju izađu na izbore.

“Sa zadovoljstvom konstatujem da su jutros u 7.00 časova otvorena sva birališta u BiH i time demantujem sve napise i spekulacije da je narušen izborni proces u BiH. Izbori teku regularno na svim biračkim mjestima”, rekao je Petrić.

On je potvrdio da je jutros bilo manjih kašnjenja prilikom otvaranja birališta, ali samo zbog neznatnih tehničkih problema o kojima je CIK već izdao saopštenje.

“Niko nije i neće biti oštećen za svoje pravo glasa, a glasanje će biti produženo na onim biračkim mjestima koja su kasnije otvorena”, poručio je Petrić.

Prema njegovim riječima, u Kamberi u Australiji glasanje je već završeno, a u Čikagu će početi u 15.00 časova po srednjoevropskom vremenu.

Ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić putem video-linka se kratko uključio u konferenciju za novinare CIK-a i potvrdio da je glasanje u Austaraliji završeno i da je izlaznost oko 72 odsto.

Petrić je istakao da je saradnja sa bezbjednosnim agencijama odlična i da nema nikavih problema na terenu, a isti slučaj je i sa komunikacijom sa Tužilaštvom BiH, gdje je spremno pet tužilaca koji brinu o regularnosti izbornog procesa.

On je dodao da se od 78.000 glasačkih listića iz inostranstva u BiH vratilo 54.000.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa određenim nepravilnostima jutros  na biralištima, Petrić je ponovio da se izborni proces odvija mirno, transparentno i dostojanstveno i da su pojedinačni sporni slučajevi minorni.

Prema njegovim riječima, policija Republike Srpske evidentirala je samo da je jedan glasač bio pijan, jedno ometanje izbornog procesa i pokušaj ubacivanja više glasačkih listića, što je spriječeno na vrijeme.

“Sve bombastične izjave da treba poništiti izbore, pokazale su se kao potpuno nepotrebne i lažne. Što se tiče nekih vijesti o nepravilnostima u Doboju, one su lažne. MUP Republike Srpske nema nikavih podataka o tome, kao ni Gradska izborna komisija”, zaključio je Petrić.

Naredna konferencija za novinare CIK-a zakazana je za 17.00 časova.

U BiH danas se danas održavaju Opšti izbori na kojima pravo glasa ima 3.352.933 birača.

Građani biraju tri člana Predsjedništva BiH, predsjednika i dvojicu potpredsjednika Republike Srpske, poslanike Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Srpske, Parlamenta Federacije BiH, te skupština 10 federalnih kantona.

Na ovogodišnjim izborima učestvuje 128 političkih subjekata – 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata, dok su za kompenzacione mandate dostavljene 73 liste. Na izborima se između 7.498 kandidata bira 518 nosilaca mandata.

Na Centralnom biračkom spisku nalaze se 3.352.933 lica, od kojih je redovnih birača 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu oko 8.000, raseljenih koji glasaju lično oko 12.000, dok je za glasanje putem pošte registrovano oko 77.000.

Izbori će biti sprovedeni na 5.794 biračka mjesta, od kojih 5.380 redovnih. Biće angažovano 314 mobilnih timova, koji će obići 10.000 građana koji će glasati u ustanovama ili svojim domovima.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Konaković i Murphy: SAD ključni saveznik BiH

Radio Brčko

Izetbegović: Važno je da prevagnu one stranke koje mogu da povuku zemlju naprijed

Radio Brčko

MUP RS: Počinje sa radom deset stacioniranih radara

Radio Brčko