BiH

U FBiH do sada vakcine primilo 15.000 ljudi, trenutno ima još oko 45.000 doza

Prema posljednjim podacima kojima raspolaže Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, utrošeno je otprilike 15.000 vakcina.

U Federaciju BiH je do sada stiglo 10.000 vakcina iz Srbije, 19.980 vakcina iz turske donacije, a iz COVAX mehanizma je stiglo 15.210 doza Pfizerove vakcine i 17.100 AstraZenecine.

Ukupno je stiglo 60.290 vakcina za ovaj entitet, što znači da nam je ostalo još oko 45.000 doza, što nije ni približno dovoljno za masovnu vakcinaciju koja nam je potrebna.

Samo u Kantonu Sarajevo se za vakcinaciju prijavilo više ljudi nego što mi trenutno imamo dostupnih vakcina u FBiH.

U međuvremenu Vlada Federacije Bosne i Hercegovine raspušta tijelo za nabavku vakcina, koje je formirala 25. marta, zbog toga što smatra da postojanje tog tijela nema smisla, a nikakav konkretan proces nabavke trenutno nije u toku.

BiH očekuje da uskoro stigne 50.000 kineskih vakcina koje su nam donirali, a preko COVAX mehanizma bi do kraja aprila ili početkom maja trebalo stići 81.600 doza, što se dalje treba raspodijeliti po entitetima.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button