RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U FBiH počele isplate naknada za pogrebne troškove u slučaju smrti penzionera

Nakon objave teksta na portalu Klix.ba da novi Zakon o PIO/MIO koji je stupio na snagu 1. marta ove godine predviđa i naknadu pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije, odnosno penzionera, čitatelji su se javili s informacijom da imaju problem prilikom ostvarivanja ovog prava poslije smrti nekog od članova porodice.

Na upit novinara Klix.ba u Federalnom zavodu za PIO/MIO kazali su im da je za primjenu Pravilnika o naknadi pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije bilo potrebno sačekati saglasnost Vlade Federacije BiH, ali i objavu u Službenom listu, kako je naznačeno i u samom dokumentu. To se desilo sredinom juna ove godine, te su službenici Zavoda tek tada krenuli s rješavanjem pristiglih zahtjeva. Određeno vrijeme bilo je potrebno i za prilagodbu informatičkog sistema.

Kazali su i da se odluke o podnesenim zahtjevima donose u roku od 60 dana od dana podnošenja, kao i da su ove sedmice već krenule prve isplate. Iz FZ MIO/PIO kažu i da će pravo ostvariti svi oni nasljednici koji su podnijeli zahtjeve u roku, te da će u narednom periodu dostići željenu dinamiku isplate.

Podsjećamo, Pravilnik o naknadi pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije kaže da se naknada isplaćuje ako je penzioner imao prebivalište u Federaciji BiH ili Distriktu Brčko. Naknada se isplaćuje u visini prosječne penzije isplaćene u Federalnom zavodu u mjesecu prije smrti korisnika penzije. Pravo na naknadu ima nasljednik – član uže porodice koji izmiri troškove pogreba, a može biti bračni supružnik, razvedeni bračni supružnik, dijete…

Pod troškovima pogreba smatraju se najnužniji troškovi neophodni za obavljenje pogreba, sanduk ili tabut, pokrov za sanduk ili tabut, nadgrobni znak i prijevoz na grobno odredište.

Postupak za ostvarivanje prava se pokreće zahtjevom za naknadu pogrebnih troškova koji se podnosi direktno Federalnom zavodu za PIO/MIO.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.