RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

“Лука” обезбиједила услове за добијање кредита од осам милиона

Прије неколико дана, Влада дистрикта, дала је сагласност на иницијативу за промјену Уговора о задужењу код Европске банке за обнову и развој за ревидирани пројекат „Лука Брчко“ вриједан осам милиона евра од којих се пет милиона односи на задужење дистрикта, а три милиона грант из претходног периода.

Маринко Виљушић, директор брчанске „Луке“ каже да су сада створени услови за  наставак ранијег пројекта са другачијом структуром самих пројеката који су били у оквиру пројекта “Лука Брчко”.

Он је истакао да је менаџмент “Луке” доставио списак ревидираних пројеката, те да ће, након што Влада именује тим за имплементацију, овај пројекат бити настављен.

“Након покретања иницијативе наставиће се преговори са банком која треба да прихвати нову структуру пројеката. Обновиће се захтјев за грант у Дирекцији за европске интеграције у Сарајеву и, уколико све буде ишло по плану, у сљедећој години ова средства би могла да буду оперативна”, појаснио је Виљушић.

Он је нагласио да се одустаје од пројекта жељезничке пруге од Жељезничке станице Брчко до “Луке”.

“Остају пројекти у оквиру саме Луке, а то су реконструкција платоа испод дизалица са одводним водама, реконструкција колосијека у самој луци и остаје се при пројекту реконструкције приступног пута од Бијељинске цесте до “Луке”, као и набавка нове дизалице која је окосница дијела посла којом ће се обављати претовар“, каже Виљушић.

Нови пројекти који су кандидовани из ЈП “Лука Брчко”, а о којима ће се изјаснити Европска банка за обнову и развој, јесу изградња контејнерског терминала у самој “Луци” јер би то требала да буде пословна будућност овог јавног предузећа, затим изградња једне јаче трафо-станице у којој ће се обезбиједити довољно електричне енергије за све активности које ће се обављати и уређење пристаништа у “Луци” за усидрење бродова.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.