BiH

U FBiH se nastavlja sa ublažavanjem mjera, navijači se vraćaju na tribine

Vlada Federacije BiH /FBiH/ usvojila je danas preporuke Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva, koji je predložio nastavak postepenog ublažavanja mjera, a između ostalog i povratak navijača na tribine.

Iz Vlade FBiH saopšteno je da su naredbe i preporuke donesene s rokom važenja od 14 dana računajući od danas.

“S obzirom na trend pada broja oboljelih od kovida 19, Vlada je prihvatila prijedlog Kriznog štaba da broj ljudi koji se mogu okupljati u zatvorenom prostoru bude povećan na 50, a na otvorenom na 100 osoba”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da je moguće i organizovanje većih skupova uz posjedovanje negativnog antigenskog ili pi-si-ar /PCR/ testa ne starijeg od 48 časova ili potvrde da je lice preboljelo kovid 19 ne starije od šest mjeseci, ili potvrde o vakcinisanju.

“Dozvoljeno je održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova kojima bi moglo da prisustvuje do 100 osoba, a ukoliko skup ima više od 100 osoba, potrebno je da učesnici zadovoljavaju jedan od tri uslova kao i za ostale velike skupove”, piše u saopštenju.

Dozvoljeno je i održavanje profesionalnih sportskih takmičenja na otvorenom uz prisustvo gledalaca, te uslove korištenja do 30 odsto kapaciteta stadiona, a ne više od 500 osoba po tribini.

Osobe na tribinama moraju nositi maske, a prilikom ulaska i izlaska sa stadiona obavezno je poštovanje epidemioloških mjera, za šta su zaduženi kovid redari.

“Kantonalnim vladama i štabovima ministarstava zdravstva dozvoljeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva”, ističe se u saopštenju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button