BiH

U Federaciji BiH se razmatra VPT pravilo – vakcinisan, prebolovao i testiran

Iako je još uvijek u fazi razmatranja, nadležni u Federaciji BiH na stolu imaju tzv. VPT pravilo. VPT je akronim za “Vakcinisan/a”, “Prebolova/la” i “Testiran/na”, saznaje Klix.ba.

Sutra će biti održan sastanak Kriznog štaba FBiH sa kantonalnim premijerima sa kojima će se razgovarati i o novom pravilu “VPT” te sagledati prednosti, mane i izazove koje nosi na terenu.

VPT je u evropskim zemljama poznatiji kao 3G pravilo što znači da osoba mora imati dokaz o vakcinaciji ili prebolovanom Covid-19 ili negativan test.

Ovo pravilo se u Evropskoj uniji praktikuje za putovanja, te ulaske u ugostiteljske objekte, tržne centre, salone, ordinacije i druge objekte, ali i za sportska takmičenja, koncerte i slične javne događaje.

Naprimjer, to će značiti da ugostiteljski objekat koji prihvati primjenjivati pravilo “VPT” – može dopustiti veći broj gostiju od propisanog mjerama Kriznog štaba za razliku od onih koji ne prihvate VPT odnosno ne budu u mogućnosti sprovoditi ga.

To je, kako saznajemo, put kojima nadležni žele ići prema kakvoj-takvoj normalizaciji tokom pandemije, a ne prema novim restrikcijama što automatski znači manji broj osoba u zatvorenim prostorima ili zatvaranja.

Vlada Federacije BiH je prošle sedmice donijela nove naredbe i preporuke u vezi postupanja s ciljem kontrole i suzbijanja pandemije koronavirusa koje su od 26. augusta na snazi narednih 14 dana.

Među naredbama je i zabrana okupljanja više od 50 osoba u zatvorenom i ne više od 100 osoba na otvorenom prostoru.

Ova naredba se proširuje na maksimalno 150 u zatvorenom i 300 na otvorenom pod uslovom da veličina prostora omogućava provedbu higijensko-epidemioloških mjera pod uslovom da svi učesnici skupa imaju negativan antigenski ili PCR test (ne stariji od 48 sati) ili potvrdu o prebolovanom Covid-19 (ne stariju od 6 mjeseci) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji.

Upravo ovo “proširenje” naredbe pokazuje kakve benefite nosi pravilo VPT (vakcinisan/a, prebolovao/a, testiran/a) te da je VPT na određen način već na snazi.

Na taj način vlasti žele potaknuti građane da se vakcinišu u što većem broju, naročito pri ulasku u jesen koja je prošle godine u cijeloj BiH donijela veliki broj zaraženih i preminulih od posljedica koronavirusa.

Evropske zemlje, poput Austrije, razmatra uvođenje i 1G odnosno pristupa samo za vakcinisane osobe u gastronomiji, s obzirom na sve veći broj novih slučajeva koronavirusa.

Izvor: https://www.klix.ba/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!