RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U Mostaru zabranjen rad nedjeljom, kazne za prekršaje do tri hiljade maraka

Gradsko vijeće Grada Mostar nakon duže rasprave je većinom glasova vijećnika donijelo odluku da se u najvećem gradu u Hercegovini rad nedjeljom zabrani, a za kršenje odluke kazne su određene do tri hiljade KM.

Odlukom koja je donesena za 26 glasova za, dva protiv i četiri suzdržana glasa uz usvojen jedan amandman je konstatovano da je rad pravnih i fizičkih osoba iz oblasti trgovine nedjeljom, blagdanima i neradnim danima nije dozvoljen na području Grada Mostara.

Prema odluci gradskih vijećnika trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet prehrambenim proizvodima može se odrediti radno vrijeme svakim danom od 6 do 22 sata, izuzev nedjeljom i državnim praznicima.

Ni trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet neprehrambenim proizvodima neće raditi nedjeljom, a njihovo radno vrijeme bit će od 7 do 21 sat, a nedjeljom neće raditi ni trafike.

Nedjeljom, blagdanima i neradnim danima omogućit će se trgovinama koje se bave prodajom pekarskih proizvoda od 7 do 12 sati, cvjećarama, također od 7 do 12 dok je trgovinama koje se bave isključivo prodajom suvenira dozvoljen rad nedjeljom i blagdanima od 8 do 24 sata te tradicionalnim, starim obrtima i zanatima na području Grada Mostara od 8 do 24 sata.

Objekti u kojima se obavljaju obrti i obrtu srodne djelatnosti na području Grada Mostara mogu poslovati svakim danom od 7 do 24 sata, izuzev nedjeljom.

Disko klubovi, noćni klubovi i noćni barovi, u zatvorenim prostorijama mogu raditi od 23 do 3 sata uz puštanje i izvođenje muzike.

Svadbeni saloni u zatvorenim salama od 12 do 4 sata uz puštanje i izvođenje muzike, a ostali ugostiteljski objekti do 24 sata te objekti sa muzikom uživo do 24 sata koji posluju van kolektivno stambenih objekata.

Objekti sa muzikom uživo do 23 sata koji posluju u okviru kolektivno stambenih objekata, uz jednokratno odobrenje. Također je navedeno da svi ugostiteljski objekti koji puštaju muziku su dužni imati ugrađene limitatore-graničnike zvuka.

Za vrijeme turističke sezone u ljetnom vremenskom periodu od 15. juna do 15. septembra određuje se radno vrijeme i to najduže do ponoći radnim danom te 1 sat vikendom, uz puštanje i izvođenje muzike za ugostiteljske objekte koji posluju van kolektivno stambenih objekata.

Za ugostiteljske objekte na otvorenom prostoru kao što su bašte, i terase, u ljetnom vremenskom period, određuje se radno vrijeme najduže do ponoći radnim danom te 1 sat vikendom, uz puštanje i izvođenje muzike za objekte koji se ne nalaze u okviru kolektivno stambenih objekata.

Za ugostiteljske objekte koji posluju unutar grupe Restorani-tipa objekti brze prehrane – fast food-ovi, izuzetno se, uz odobrenje nadležnog Odjela Grada Mostara, dozvoljava priprema, prodaja i dostava hrane i pića u periodu od 24 sata do 3 sata, uz zabranu konzumacije i usluživanja hrane i pića unutar objekata, kao i na površini koja pripada objektu.

Nadležni Odjel Grada Mostara može, na zahtjev pravnih i fizičkih osoba iz oblasti trgovine, ugostiteljstva, obrta, putničkih agencija i ostalih na području Grada Mostara, odrediti drugačiji početak, trajanje i završetak radnog vremena u određenim slučajevima, vjerskim i državnim blagdanima, proslavama matura, svadbi i slično, te u vrijeme turističke sezone od 15. juna do 15. septembra, najduže do 2 sata uz puštanje i izvođenje muzike.

Za vrijeme održavanja manifestacija i koncerata na otvorenom određuje se drugačiji raspored radnog vremena i to najduže do jedan sat.

Odlukom Gradskog vijeća su previđene su novčane kazne od 1.000 KM do 3.000 KM ako se ne budu poštovala odluka o radnom vremenu i ako pravna osoba ne odredi radno vrijeme sukladno odredbama ove Odluke .

Nakon pola godine kako je nadeveno radit će se analiza ove odluke, te u slučaju potrebe dodatno doraditi.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Mostar: Urušila se ruševna zgrada, na terenu vatrogasci i Hitna pomoć

Radio Brčko

Vijećnici SDP-a BiH i Prve mostarske partije (PMP) napustili sjednicu Gradskog vijeća Mostara

Radio Brčko

Mostarski doktor snimio pjesmu o situaciji u BiH pod nazivom “Gospodo, odoše nam ljudi”

Radio Brčko