RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHSvijet

U Njemačkoj usaglašene nove zakonske odredbe za zapošljavanje radnika iz zemalja koje nisu u EU

Koalicione stranke u Njemačkoj saglasile su se oko novog Zakona o imigraciji, kako bi privukle veći broj obučenih radnika iz država koje nisu u EU, javili su njemački mediji.

Novi zakon o imigraciji je politički rizičan pokušaj da se popuni rekordan broj upražnjenih radnih mjesta i da se stabilizuje javni penzioni sistem u zemlji.

Njemački kancelar Angela Merkel, ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer i Hubertus Hajl postigli su kompromisni sporazum kojim se uklanjaju poteškoće na trgžištu rada za sve građane zemalja izvan EU, koji posjeduju odgovarajuće kvalifikacije i znanje njemačkog jezika.

Stranke su se saglasle da će kompanijama biti dozvoljeno da zapošljavaju strane radnike svih profesija, nevezano za zvaničnu listu sektora u kojima postoji nedostatak radne snage.

Sporazumom se predviđa da Vlada više ne daje prednost zapošljavanju njemačkih državljana u odnosu na strance koji nisu državljani članica EU, kada se radi o popunjavanju upražnjenih radnih mjesta.

Rojters piše da će strani diplomci i radnici koji su stručno osposobljeni dobiti mogućnost da dođu u Njemačku na šest mjeseci i traže posao ukoliko ispunjavaju određene uslove za radno mjesto i uslove poznavanja njemačkog jezika.

Stranci će morati da prilože dokaz da imaju dovoljan izvor finansija i da neće zavisiti od socijalne pomoći tokom boravka u Njemačkoj.

U dogovor koalicije nije uključen prijedlog da izbjeglicama u NJemačkoj bude ukinut status azilanata ukoliko se zaposle i nauče njemački jezik, jer se zakonom održava razlika između traženja azila i migracije radi zapošljavanja.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Do kraja godine moguća proizvodnja vakcine “sputnjik ve” u Njemačkoj

Radio Brčko

Broj novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj značajno opao

Radio Brčko

Najavljena prezentacija projekta zapošljavanja osoba s invaliditetom u Zeničko-dobojskom kantonu

Radio Brčko