RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Javno preduzeće „Luka“ suočeno sa novim problemom

Kao držalac terminala koji se koriste za carinjenje roba, kao i svi ostali u BiH, i Javno preduzeće “Luka Brčko” bila je predmet inspekcijske kontrole Uprave za indirektno oporezivanje BiH i sada bi trebali da plate retroaktivno PDV na ostvareni promet, a koji ustvari prema instrukcijama UIO nisu mogli naplaćivati u postupku naplate korištenje terminala.

„Do 2016. godine „Luka“ je od korisnika terminala naplaćivala uslugu korištenja terminala plus PDV. Uprava za indirektno oporezivanje je donijela odluku da se to više ne radi od 2016. godine. Odnosno donijela je instrukciju o načinu naplate i to da se terminal naplaćuje samo 40 maraka za kamione i 10 maraka za putnička motorna vozila, a ukupan iznos PDV da se naplaćuje u carinskom terminalu. Međutim, prije tri mjeseca smo dobili informacije da je UIO donijela odluku da izvrši kontrolu na svim terminalima u BiH“, pojasnio je direktora ovog preduzeća Marinko Viljušić.

Prema nejgovim riječima, nakon kontrole UIO je donijela odluku da “Luka Brčko” treba da plati oko 208.000 maraka plus kamate, za period od 2016. godine do danas, i da se to odnosi na PDV na 70 posto prihoda koji Luka ostavaruje od terminala, iako 30 posto prihoda prema raspodjeli ide Upravi za indirektno oporezivanje.

„Nije nam jasno kako je došlo do ovoga jer smo poštovali sve instrukcije UIO, gdje piše da samo krajnji korisnik može ostvariti krajnji korisnik terminala. Pošto je već jednom naplaćen PDV, mi nismo mogli prema njihovoj instrukciji da naplaćujemo PDV, a oni sada žele da od tih 70 posto naše raspodjele uzmu nam i PDV. Ne možemo mi plaćati PDV a da ga ne naplaćujemo u postupku naplate terminala. Pokušaćemo da se svi zajedno organiziramo i razriješimo ovaj problem pošto ćemo svi doći u velike gubitke. Ovo će biti veliki udar na „Luku Brčko“, poslovat ćemo sa velikim minusom, čak šta više ovo će biti ovo nas može dovesti u situaciju da ćemo morati otpuštati radnike i možda biti zatvoreni određeno vrijeme“, dodao je Viljušić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

JP “Luka Brčko” poslovat će u minusu ove godine

Radio Brčko

Brčko: Ako bude potrebno „Luka“ spremna ući i u sudski postupak

Sanita Jerković Ibrahimović

Брчко: Представници Европске банке боравили у радној посјети Дистрикту

Vladimir Matijević