RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana završna svečanost twinning projekta EU

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas je održana završna svečanost Twinning projekta Evropske unije pod nazivom „Osnaživanje i dalja podrška EU parlamentima u Bosni i Hercegovini u poslovima evropskih integracija“.

Na svečanosti, kojom su sumirani rezultati provođenja Twinning projekta EU, učestvovali su članovi kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predsjedavajući oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, predsjedavajući Skupštine Brčko distrikta BiH, predstavnici Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, te,  uime konzorcijuma koji je proveo Projekt, predsjednici i visoki zvaničnici Narodne skupštine Mađarske, Nacionalnog savjeta Austrije i Hrvatskog sabora.

Twinning projekt, koji je sa 2,3 miliona eura finansirala EU i koji traje 30 mjeseci, pružio je podršku parlamentima u Bosni i Hercegovini s ciljem uspješnijeg ispunjavanja zadataka u vezi s poslovima evropskih integracija.

U okviru Projekta radilo se na unaprijeđenju sposobnosti stručnih službi parlamenata u vezi s poslovima evropskih integracija, jačanju saradnje između parlamenata u BiH u vezi s pitanjima evropskih integracija, jačanju uloge parlamenata u komuniciranju s javnošću o poslovima evropskih integracija, kao i na unaprijeđenju vještina i kapaciteta parlamenata u BiH u oblasti usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU. U Projekt su bile uključene i skupštine kantona, kojima je pružena podrška s ciljem obezbjeđivanja njihovog učešća u procesu evropskih integracija.

U ime konzorcija koji je uspješno proveo projekt prisutnima na završnoj ceremoniji obratili su se predsjednik Narodne skupštine Mađarske László Kövér, predsjednik Nacionalnog savjeta Austrije Wolfgang Sobotka i predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove EU Hrvatskog sabora Marko Pavić.

Uime parlamenata u Bosni i Hercegovini, kao korisnika Projekta, zvaničnicima EU zahvalili su predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković, te predsjedavajući Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Zamjenica šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Ekaterina Dorodnova i rukovodilac Projekta iz zemlje članice EU Zoltán Horváth govorili su o nastavku procesa evropskih integracija BiH, te o značaju i rezultatima Projekta.

U okviru Projekta, u februaru ove godine predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg četiri parlamenta u BiH potpisali su u Mostaru Zajedničku izjavu o podršci dokumentu pod nazivom „Plan prioriteta za parlamente u BiH u cilju ubrzanja procesa evropskih integracija“. Svi parlamenti u BiH usvojili su taj strateški dokument usmjeren na sveobuhvatne zadatke u ključnim oblastima funkcionisanja parlamenta kako bi parlamenti u BiH, kao ključni akteri, bili u stanju da pruže strateške smjernice za proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Osim toga, u okviru Projekta revidirani su, ažurirani i prilagođeni akcioni planovi, uključujući i konkretne zadatke i mjere za unaprijeđenje uloge parlamenata u procesu pristupanja EU za sve parlamente korisnike Projekta. Svaki parlament, uključen u aj Projekt, izradio je i sopstveni akcioni plan za komuniciranje o procesu evropskih integracija.

U okviru Twinning projekta pokrenut je i Resursni centar EU za parlamente u BiH.

Osim konzorcijuma parlamenata Mađarske, Austrije i Hrvatske, u provođenje Twinning projekta bili su uključeni predstavnici parlamenata još pet zemalja članica EU – Belgija, Češka, Francuska, Portugal i Slovačka, kao i više od 60 stručnjaka iz zemalja članica EU, koji su proveli aktivnosti kako bi, na osnovu najboljih evropskih praksi utvrdili najprikladnije strukture i procedure za parlamente u BiH u procesu evropskih integracija, saopćeno je iz PSBiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Čović: Za brzo formiranje vlasti neophodan kompromis SNSD-a, SDA i HDZ-a

Radio Brčko

У БиХ усвојена иницијатива за увођење јединствених ковид сертификата

Radio Brčko

Представнички дом ПС БиХ: Ко ће присуствовати сутрашњој хитној сједници о украјинској кризи?

Radio Brčko