RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U Republici Srpskoj izdato 12 odobrenja za uzgoj industrijske konoplje u 2021. godini

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izdalo je ukupno 12 odobrenja za uzgoj industrijske konoplje u 2021. godini.

Prema evidenciji koje vodi ministarstvo, površina pod kojom je zasijana industrijska konoplja u 2021. godini je oko 18 hektara, rekli su iz tom ministarstvu za portal InfoBijeljina.

Uzgoj industrijske konoplje dozvoljen je i na parcelama u Republici Srpskoj, ali pod strogo kontrolisanim uslovima, te se pažljivo prati svaki korak proizvodnje.

U Pravilniku o uslovima za uzgoj industrijske konoplje detaljno je opisano koja se sva pravila moraju ispuniti za ovu proizvodnju.

Propisano je i koliko THC-a (psihoaktivne supstance) maksimalno može da sadrži ova konoplja.

Industrijska konoplja (Cannabis sativa L.) je kultura čiji sadržaj tetrahidrokanabinola (THC) u suvoj materiji biljke ne prelazi 0,2 odsto i čija sorta je upisana u sortnu listu u skladu s propisima o semenu poljoprivrednog bilja, navedeno je u pravilniku.

Zahtjev za izdavanje odobrenja mogla su da podnesu pravna i fizička lica, kao i preduzetnici upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, najkasnije do 31. marta tekuće godine, dodaje se u informaciji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Од половине јуна издато 30.000 туристичких ваучера за субвенционисање смјештаја у РС

Radio Brčko

Majstorović: Republika Srpska ima sve predispozicije da postane nova kriptodestinacija u svijetu

Radio Brčko

Cijena komercijalnih testova na koronavirus u RS-u snižena na 150 KM, FBiH je na potezu

Radio Brčko