RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Цијене горива у Републици Српској у благом паду

Цијене горива на пумпама у Српској већ су у благом паду, али и у наредном периоду очекује се додатно нижа вриједност овог енергента.

Иако цијене нафтних деривата неће много потонути, свако појефтињење значајно је за кућне буџете.

Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, у разговору за “Независне новине” истиче да је тржиште стабилно и нема тренда повећања цијена на бензинским пумпама у Српској.

“Код неких дистрибутера су примјетне ниже цијене до три фенинга, али и у наредном периоду очекујемо благи пад до три фенинга, осим ауто-гаса, који и даље расте”, каже Тришић.

Додаје да је пад цијена у овом моменту дјелимично и због механизма контроле ограничења марже, што је Влада Републике Српске увела у априлу ове године, као мјеру непосредне контроле цијена и ублажавања посљедица изазваних пандемијом.

“Управо сада се може видјети добар ефекат овог механизма Владе Српске на потрошаче и привреду, када улазне цијене падају и кроз механизам одређивања максималне марже на нафтне деривате долази да пада малопродајних цијена на бензинским пумпама у Српској”, казао је Тришић.

Истиче да се примјер модел мјера у Хрватској управо сада није се показао као добар јер при паду улазних, дистибутери задржавају исте малопродајне цијене, тако да се ту, како каже Тришић, види простор који није обухваћен мјером.

Према његовим ријечима, што се тиче цијене нафте на свјетском тржишту и даље је неизвјесност у прогнозама.

“Тренутно се нафта брент креће око 82-83 долара по барелу, што је пад у односу на октобар, али бар је стагнација и нема раста цијена на тржиштима”, казао је Тришић.

Како је рекао, многи повезују нагле промјене цијена нафте с рестриктивним мјерама у појединим земљама, а које се односе на пандемију, што и он сматра једним од разлога, али истиче да је кључни разлог однос земаља произвођача с једне стране и потрошње с друге стране.

“На пумпама у просјеку БМБ95 кошта 2,32-2,39 КМ по литиру, дизел ЕД5 2,29-2,39 КМ по литру, док је течни нафтни гас (ТНГ) и даље 1,49-1,59 КМ по литру”, каже Тришић.

Да су и само неколико фенинга ниже цијене горива значајне за потрошаче, сматра Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор.

“Наравно да је јако битно да падају цијене горива и то је требало и раније да се догоди, ако посматрамо шта се дешава на свјетским берзама”, казала је Марићева.

Истиче да се на пумпама углавном бране да су гориво набавили по вишим цијенама па зато спорије долази до појефтињења.

“Иако цијене горива падају, неће се десити да дође до нижих цијена основних животних намирница”, казала је Марићева и истакла да је то сигурно апсурд у свему.

“Међутим, сигурно је да смо задовољни што се зауставио раст цијена и ако у наредном периоду дође до значајнијег пада биће то на велико задовољство грађана”, закључила је Марићева.

Текст преузет са https://www.nezavisne.com/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Вучић: Србија ће се успротивити санкцијама против РС-а и било кога у БиХ

Radio Brčko

Počela isplata majskih penzija u Republici Srpskoj

Radio Brčko

Republika Srpska: Benzinske pumpe kažnjene sa milion maraka

Radio Brčko