RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U Sarajevu predstavljen novi sistem izdavanja elektronskih građevinskih dozvola

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) upriličila je danas u Sarajevu prezentaciju novog sistema izdavanja elektronskih građevinskih dozvola čija bi primjena uskoro trebala početi u Federaciji BiH.

Istaknuto je da funkcionalnost novog digitalnog sistema u potpunosti mijenja dosadašnju komplikovanu praksu izdavanja građevinskih dozvola.

Direktorica USAID Misije u BiH Courtney Chubb potpisala je memorandume o razumijevanju sa načelnikom Općine Tešanj Suadom Huskićem i načelnikom Općine Centar Sarajevo Srđanom Mandićem, odnosno općinama  pionirima elektronskih građevinskih dozvola.

Chubb je izjavila da će novi sistem osim funkcionalnosti poboljšati i transparentnost cijelog procesa, od čega će imati koristi građani, poslovni subjekti i institucije koje izdaju dozvole.

Huskić i Mandić su izrazili nadu da će sistem dati rezultate koji se od njega očekuju i zahvalili što su njihove općine odabrane da budu prve u kojim će on biti implementiran.

Sistem je razvijen u okviru petogodišnjeg USAID projekta “E-uprava” koji ima za cilj povećanje transparentnog i efikasnog procesa pružanja javnih usluga putem digitalizacije BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Putovanje vozom na relaciji Sarajevo – Mostar uvršteno među 10 najljepših u Evropi

Radio Brčko

U BiH identifikovano 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, od toga 35 djece

Radio Brčko

Dvorac Terramare u Beču je vlasništvo BiH, obnova će koštati 2,1 milijun maraka

Radio Brčko