RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Za tri godine se u zemlje porijekla iz BiH dobrovoljno vratilo 1.088 osoba

U periodu od 2018. do sada uz pomoć programa Potpomognutog dobrovoljnog povratka (AVRR) iz Bosne i Hercegovine 1.088 osoba vratilo se u svoje zemlje porijekla, potvrđeno je Feni iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Kako je rečeno, interesiranje za program i pogodnosti koje on nudi raste, ali je realizacija povrataka uslijed restrikcija uzrokovanih pandemijom koronavirusa umnogome ograničila mogućnosti za dobrovoljni povratak u pojedine zemlje čije su granice i danas zatvorene.

Svi korisnici koji se vraćaju u svoje zemlje porijekla dobijaju novčanu reintegracijsku pomoć, a oni iz posebno ranjivih i marginaliziranih grupa, shodno primarnim potrebama, i dodatnu reintegracijsku podršku za pokretanje malih biznisa, edukaciju, liječenje i/ili rješavanje stambenog pitanja.

Iz IOM-a kažu da je najveći broj dobrovoljnih povrataka realiziran u Irak, Pakistan, Maroko, Iran, Alžir, Afganistan i Tunis.

Osobe koje se odlučuju za povratak u svoju zemlju porijekla imaju različite motive i razloge za takvu odluku, a AVRR program je tu da pruži mogućnost da se dobrovoljni povratak realizira na siguran i dostojanstven način.

– Uprkos pogodnostima koje AVRR program pruža svojim korisnicima za određeni broj migranata mogućnost povratka u zemlju porijekla je posljednja opcija na putu ka boljem životu – kažu iz IOM-a.

Napominju i da se porodice s djecom vrlo rijetko odlučuju za dobrovoljni povratak budući da su u svoje putovanje ka zemljama Evropske unije uložili mnogo i da po svaku cijenu žele nastaviti dalje.

Okolnosti pandemije dodatno usložnjavaju proces realizacije dobrovoljnih povrataka jer su neke od zemalja poput Maroka i Alžira već izvjesno vrijeme zatvorene, a veliki broj migranata registriranih za dobrovoljni povratak je upravo iz ovih zemalja.

Također, toplije vrijeme u ljetnom periodu je obično vrijeme i intenzivnijih kretanja migranata i brojnih pokušaja iregularnog prelaska granice u nadi da će se stići do krajnje destinacije u Evropskoj uniji te je shodno tome i interesiranje za AVRR smanjeno.

Najavili su da će u narednom periodu intenzivnije raditi na informiranju migranata o svim mogućnostima koje taj program pruža i nastojati da informacije o AVRR-u dođu do svake osobe iz migrantske populacije koja bi se htjela dobrovoljno vratiti kući.

Dodaju i da će komunikacija sa zemljama porijekla i diplomatsko-konzularnim predstavništvima biti pojačana kako bi se migrantima dale što konkretnije informacije u vezi sa re-izdavanjem putnih dokumenata i situacijom u zemljama porijekla.

AVRR program je regionalna inicijativa koja se implementira u svim zemljama zapadnog Balkana i trenutno ga finansiraju Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke i Ministarstvo vanjskih poslova Danske.

Program, navode iz IOM-a, ima podršku bh. institucija koje rade na rješavanju problema migrantske krize, a za potrebe realizacije povrataka najviše sarađuju sa Službom za poslove sa strancima.

Foto: http://germany.iom.int/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

IZBORI 2018: SDA najjača stranka iz Federacije BiH, a SNSD iz Republike Srpske

Radio Brčko

U Njemačku iz BiH za dvije godine otišlo više od 50.000 ljudi

Radio Brčko

Ekonomski učinak BiH premašio očekivanja u drugom kvartalu 2021. godine

Radio Brčko