BiH

U Sarajevu sve manje kineskih prodavnica

Neposredno nakon okončanja rata u BiH je došao veliki broj Kineza koji su ovo područje smatrali izuzetno perspektivnim kada je riječ o otvaranju trgovina mješovite robe. U postratnom periodu prodavnice čiji vlasnici potječu iz Kine doživjele su ekspanziju u poslovanju, a ovaj fenomen može se objasniti činjenicom da se u tom periodu najjeftinija roba mogla kupiti upravo u njima.

No, u posljednjih nekoliko godina jasno se primijeti kako je sve manje kineskih trgovina, kako u Sarajevu tako i u drugim krajevima BiH. Na primjer, sarajevsko naselje Rajlovac u prošlosti je bilo poznato po ovom tipu prodavnica i bilo ih je desetine, a sada se ovaj broj smanjio na samo nekoliko njih.

U rajlovačkim kineskim radnjama u koje smo ušli uočili smo da se raznolikost robe, po kojoj su kineski trgovci inače prepoznatljivi, dosta smanjila, tj. od mnoštva artikala, od igračaka do kineskog čaja, ostala je samo jeftina obuća i sitne kućne potrepštine napravljene od plastike. U pet ili šest radnji u koje smo kročili sreli smo samo po jednog kupca.

Ako ćemo se voditi principima logike, moglo bi se kazati kako je za pad poslovanja kineskih prodavnica krivo masovno otvaranje velikih export-import tržnih lanaca koji u robnom i cjenovnom smislu pariraju ovim radnjama. Tačnije, kompanije koje se bave veleprodajom nude kupcima istu robu za gotovo istu cijenu tako da se kineske maloprodaje teško mogu upustiti u tržišnu utrku.

Iako smo se potrudili doći do izjava nekih od vlasnika ovih prodavnica kako bismo iz prve ruke dobili informacije o poslovanju, u našim nastojanjima ipak nismo uspjeli, a uvijek učtivi Kinezi su se pravdali kako ne poznaju dovoljno bosanski jezik i kako strahuju da bi mogli reći nešto što suštinski ne žele.

Prije dvije godine sarajevsku javnost su uplašili i pojedini medijski napisi kako su kineske prodavnice zapravo baza traffickinga i trgovine ljudskim organima tako da se s pravom možemo zapitati u kolikoj su mjeri ovakve i slične špekulacije naštetile ovim trgovcima iz istočne Azije. Važno je istaći i to kako navodi o traffickingu i trgovini ljudskim organima nikad nisu dokazani.

Kako su se Kinezi adaptirali na životne uvjete u BiH, da li je naša država za ove “trgovačke putnike” samo tranzitna zemlja, da li Kinezi koji trenutno žive u BiH čekaju priliku za odlazak, sve su ovo otvorena pitanja na koja će odgovori po svim prilikama ostati misterija.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button