RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Ученици из БиХ каскају три школске године за вршњацима из ЕУ

Агенција за предшколско, основно и средње образовање БиХ изнијела је податке о лошим резултатима ученика свих образовних институција у БиХ, али и немогућности вршења даљих истраживања без сагласности Предсједништва БиХ.

Како наводе у саопштењу, подаци за БиХ су лоши јер ученици свих образовних система у нашој земљи у просјеку постижу резултате испод међународног ПИСА 2018 просјека, преноси Фена.

“Сваки други петнаестогодишњак у БиХ не посједује функционалну читалачку писменост – односно разумијевање и интерпретацију различитих врста текста. Чињеница је и како су статистичке варијације унутар образовних система у БиХ занемариве, ако узмемо у обзир да наши петнаестогодишњаци у просјеку заостају три школске године у односу на вршњаке из ЕУ и да у просјеку 41 одсто петнаестогодишњака не достиже минималан ниво постигнућа у три испитивана ПИСА подручја”, наводе из Агенције.

Како додају, што се тиче резултата ТИМСС 2019 истраживања, “чињеница је како чак четвртина ученика четвртог разреда основне школе не достиже ни основну разину математичких знања и вјештина, што значи да имају тешкоћа с елементарним математичким појмовима”.

Истичу да се подаци односе на цијелу БиХ.

“Сва мјеродавна министарства образовања од Агенције су добила приступне податке и јасне упуте како да у међународним базама приступе подацима за подручје своје надлежности. Агенција не ради анализе за појединачна надлежна министарства, али је свима понудила подршку при њиховој изради. Сва мјеродавна министарства образовања позвана су урадити анализе, али их већина то није урадила”, додају из Агенције.

Истичу да је већина рокова за потписивање уговора о учествовању БиХ у међународним истраживањима (ПИСА 2022, ПИРЛС 2021, ТИМСС 2023, ИЦИЛС 2023, ТАЛИС 2024) службено истекла.

“Ради се о роковима који вриједе у цијелом свијету за све земље учеснице међународних истраживања. Упркос томе што је БиХ преузела обавезу учествовањау међународним студијама, Агенција за предшколско, основно и средње образовање БиХ, задужена за њихово провођење, дочекала је крај 2020, а потом и крај 2021. године чекајући одлуку Предсједништва БиХ, без које ова истраживања нису могла бити проведена”, наводе из Агенције.

Апелују на власти у БиХ “да прихвате добру праксу европских држава којима тежимо и на тај начин обезбиједе дјеци континуирано, системско учествовање у међународним истраживањима, које ће нас потакнути да побољшање образовања постане континуиран процес, а ученичка постигнућа коначно заслужено досегну виши ниво”.

Извор: Независне

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У БиХ ове године увезено 40.599 аутомобила, најскупљи је “ферари” од 489.457 КМ

Radio Brčko

BiH: Osvojila devet glasova i ušla u Opštinsko vijeće

Radio Brčko

Beč: Predložen projekat ultra brzih vozova, kroz BiH bi prolazilo 340 km pruge

Radio Brčko