RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Učenici Ekonomske škole predstavili teme u okviru Projekta “Ja, građanin”

U okviru predmeta Demokratija i ljudska prava danas je u Ekonomskoj školi u Brčkom održan okrugli sto posvećen projektu „Ja, građanin“ na kojem su učenici ove škole predstavili teme koje su oni prepoznali kao bitne i o kojima se treba razgovarati u ovoj lokalnoj zajednici.

Od kako je 2001. godine nastavni predmet Demokratija i ljudska prava uveden kao redovan obavezni predmet u  većini srednjih škola u BiH, u sklopu njega se realizuje i projekat „Ja, građanin“. U pitanju je pragmatični dio obrazovanja u kojem učenici imaju priliku da zajednički uče o budućoj ulozi građana u demokratskom društvu. Kroz ovaj predmet učenici stiču znanja i iskustva na način tako što nude rješenja za probleme koje oni prepoznaju u društvu odnosno u lokalnoj zajednici u kojoj žive. Neke od ovih tema su predstavljene na okruglom stolu koji je danas organizovan u Ekonomskoj školi.

„U sklopu ovog projekta naši učenici su razradili određene teme kao što su nestale osobe u BiH, zaštita nacionalnih spomenika u Brčko distriktu, problem nedostatka praktične nastave u Ekonomskoj školi kao i dječiji dispanzer i druge teme koje se odnose na zdravstveni sistem u Brčko distriktu“, istakla je Amela Jašarević, profesor Demorkratije i ljudskih prava.

“Predmet Demokratija i ljudska prava od samog uvođenja u redovan nastavni Plan i program škole pobudio je  veliku pažnju naših učenika jer im omogućava da definišu probleme te da na njima rada sistematično izvan učionice i u kontaktu sa društvenom zajednicom u kojoj žive”, istakla je Zora Pajkanović, direktorica Ekonomske škole.

Najbolje ocijenjeni projektni zadaci i teme učenika iz ove škole će učestvovati u dajem nivou takmičenja u sklopu  projekta „Ja građanin”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U okviru “Projekta građanin” učenici odabrali rad na temu zastarjelog i neadekvatnog nastavnog plana i programa

Radio Brčko

Ekonomska škola bogatija za dvije pametne table

Sanita Jerković Ibrahimović

Брчко: Обиљежено 60 година матуре ученика Економске школе

Миљана Ђурђевић