RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Удружења из БиХ дала подршку еколошким организацијама Србије по питању “Рио Тинта”

Двадесет удружења грађана из БиХ послало је писмо подршке Савезу еколошких организација Србије у активностима против штетног утицаја пројекта “Јадар”, британско-аустралијске рударске групе “Рио Тинто”, на екосистем и слив доњег тока и ушћа ријеке Дрине у Саву.

У писму је наведено да сви који живе на тим подручјима дијеле заједничко добро од највеће животне важности по човјеков биолошки опстанак, а то је вода, односно ријека Дрина, која се у свом доњем току разлива у богати барски екосистем.

“Подручје града Бијељина лежи на огромним подземним базенима природне, живе и здраве воде која нам даје живот на овим просторима и омогућава несметани развој. Тако је у Семберији са лијеве обале Дрине, али исто тако је и на десној обали у Подрињу, Мачви, Срему и даље низ ток Дрине до Саве, па и до Дунава”, истакнуто је у писму.

Предсједник Удружења “Еко-пут” Снежана Јагодић Вујић рекла је да отварање рудника литијума код Лознице, коју планира компанија “Рио Тинто”, има све претпоставке да проузрокује загађење великих размјера путем ријеке Јадар у Србији, а која се улива у Дрину, као природну границу БиХ и Србије.

Вујићева је нагласила да су грађани БиХ, оба ентитета, као и бројна удружења, изузетно забринути због нових пријетњи којима се наговјештава уништавање барског екосистема доњег слива Дрине и загађивање подземних токова здраве и питке воде, саопштено је из “Еко-пута”.

“Послали смо писмо подршке Савезу еколошких организација Србије у заједничкој борби за заштиту ријеке Дрине, а против компаније `Рио Тинто`, која још не одустаје од градње рудника литијума”, навела је Вујићева.

Она је позвала и друга удружења и организације које се боре за заштиту ријека у БиХ да им се придруже и помогну у борби очувања Дрине и свих њених притока.

Писмо подршке потписали су представници 20 удружења грађана из Републике Српске и Федерације БиХ, међу којима “Еко-пут” из Бијељине, “Еко-Готуша” из Фојнице, “Центар за животну средину” из Бањалуке, вишеградски “Еко-центар” и Еколошко удружење “Мајски цвијет” из Мостара.

Фото: Горан Срданов/Nova.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Beograd: Za nenošenje maske u gradskom prevozu kazna oko 43 evra

Radio Brčko

Da li će EU skinuti Srbiju sa “korona crvene liste”?

Radio Brčko

Bocan-Harčenko: Špijunska afera je iza nas

Radio Brčko