RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U toku prikupljanje podataka o imovinskom stanju nosilaca javnih funkcija u Brčko distriktu

Nakon što je prošle godine u aprilu mjesecu usvojen Zakon o sprečavanju sukoba interesa u Brčko distriktu, a potom i polovinom godine imenovani članovi Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, u toku su provjere  imovinskog stanja nosilaca javnih funkcija u Distriktu.

“Komisije za odlučivanje o sukobu interesa dostavila je obrazac svim nosiocima javnih funkcija kojih u Brčko distriktu ima oko 150, gdje se u roku od 30 dana moraju očitovati o svom imovinskom stanju kako bi se sačinio Registar imovinskog stanja tih lica što je propisano Zakonom o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Distrikta”, naglasila je Admira Mujić, predsjednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u Brčko distriktu.

Obaveza komisije je da u što kraćem roku javno objavi Registar imovinskog stanja nosilaca javne funkcije, a  potom će krenuti i provjere objavljenih podataka kako bi se utvrdio eventualni sukob interesa u pojedinačnim slučajevima.

Zakon je predvidio da se onima kojima se utvrdi da se nalaze u sukobu interesa mogu izreći sankcije u vidu opomene, zatim novčane kazne, prijedloga za razrješenje sa javne funkcije i poziva za podnošenje ostavke.

Zakonom o sprečavanju sukoba interesa je definisano da je „nosilac javne funkcije” izabrano ili imenovano lice u organima i institucijama Distrikta, u pravnim licima koje osniva Distrikt kao i u pravnim licima kojima je povjereno vršenje javnog ovlaštenja i lice koje je imenovano, odnosno na čiji izbor ili imenovanje saglasnost daje Skupština, odnosno Vlada Brčko distrikta

Admira Mujić je na kraju dodala da članovi komisije trenutno nemaju adekvatne prostorne i tehničke uslove za efikasniji rad i da će preseljenjem u novi prostor, što se treba desiti u narednom periodu, rad ove komisije učiniti dosta bržim i ekspeditivnijim.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Носиоци јавних функција у дистрикту пријавили своју имовину

Vladimir Matijević

Брчко: Само један носилац јавне функције није до сада поднио извјештај о свом имовинском стању

Vladimir Matijević

Брчко: Комисија за одлучивање о сукобу интереса покренула шест нових поступака

Vladimir Matijević