BiH

Ujedinjene nacije u BiH zabrinute razvojem situacije sa migrantima

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini zabrinute su razvojem situacije sa migrantima, izbjeglicama i tražiteljima azila u BiH.

Ujedinjene nacije prepoznaju napore koje su ljudi, zajednice i vlasti uložili na svim razinama da bi odgovorili na potrebe tih ranjivih skupina. Istovremeno prepoznajemo da se učinkoviti odgovori na višestruke izazove, bilo to pandemija ili upravljanje mješovitim kretanjima, temelje na solidarnosti, koordinaciji i saradnji.

Kako se navodi u saopćenju, UN je duboko zabrinut zbog još jedne potencijalne humanitarne situacije, koja se razvija u nekim dijelovima države zbog nedostatka skloništa za nekoliko hiljada migranata, izbjeglica i tražitelja azila.

– Oni su trenutno izloženi niskim temperaturama i lošim vremenskim uvjetima, bez pristupa osnovnim uslugama. Uz to, i dalje su izloženi mnogim rizicima, povezanim s COVID 19 virusom. Uzimajući to u obzir, pozivamo vlasti da hitno preuzmu svoju vodeću ulogu, pravovremeno i koordinirano.

Potrebna je brza akcija za rješavanje tih hitnih potreba. Ali jednako tako, mora se posvetiti pažnja donošenju zajedničkih odluka i politika koje će donijeti dostojanstveno, dugoročno rješenje fokusirano na ljudska prava – navodi se u izjavi Ujedinjenih nacija o zabrinjavajućem razvoju situacije sa migrantima, izbjeglicama i tražiteljima azila u BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button