RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Marko Divković za “Radio Brčko” o slobodi pristupa informacijama

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan slobode pristupa informacijama, s ciljem povećanja svijesti o jednom od osnovnih ljudskih prava – pravu na pristup informacijama.

Iako je Zakon o slobodi pristupa informacijama donesen u BiH, njegova primjena ne zadovoljava svjetske standarde transparentnosti.

Ovog je mišljenja i predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković, koji tvrdi da se ovaj zakon nedovoljno provodi.

“Kao i u većini naših zakona, problem je u suštini, provođenju, bolje rečeno neprovođenju Zakona o slobodi pristupa informacijama. Znam mnogo kolega koji se  pozivaju na ovaj zakon, ali ne znam ni jednoga koji može da se pohvali da je u njegovoj primjeni stekao dobra iskustva. Naime, primjena ovog zakona se na sve načine izigrava jer javne institucije pokušavaju odlaganjem odvratiti novinare od korištenja tog prava”, izjavio je Divković, nastavljajući da je poseban problem nastaje kad se građani pozovi na Zakon o slobodi pristupa informacijama.

Zakon o slobodi pristupa informacijama Bosna i Hercegovina usvojila  je 2000. godine, kao prva od zemalja u regionu, s ciljem uspostavljanja osnovnih principa demokratske vladavine, omogućavanja efikasnije borbe protiv korupcije i olakšavanja novinarsko-istraživačkog rada.

Foto: informativa.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Pasoš BiH na 49. mjestu po vrijednosti u svijetu, a državljani BiH imaju pristup u 117 država bez viza

Radio Brčko

Crna Gora sutra otvara granicu sa Srbijom, BiH, Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Radio Brčko

Коронавирус: У свијету заражено 12,2 милиона особа, 99 одсто није животно угрожено

Radio Brčko