RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

UNICEF – Konkurs za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH

UNICEF BiH objavljuje Konkurs za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH u skladu s Etičkim smjernicama o izvještavanju o djeci. Konkurs je otvoren za sve novinarke i novinare koji su svoje radove o ovoj temi objavili tokom ove godine u medijima u Bosni i Hercegovini.

Novost na Konkursu je da se ovogodišnja nagrada dodjeljuje jednoj novinarki/jednom novinaru za ukupan doprinos promociji i zaštiti prava djeteta tokom 2022. godine kroz novinski tekst, tekst na portalu, blog, TV ili radio prilog, vlog ili dokumentarni film. Svaki novinarski rad koji ispunjava uslove konkursa, mogu prijaviti autorice, autori ili neko od urednica/urednika u medijima.

Konkurs je otvoren za sve radove objavljene od 01.11.2021. do 31.10.2022. godine, u bilo kom bosanskohercegovačkom mediju dostupnom i orijentiranom na BiH.

Prilikom izbora najboljeg medijskog rada vodiće se računa o: izboru teme; načinu prezentiranja činjenica i podataka; analitičkom pristupu i kontinuitetu; spisateljskom stilu za medij, novine i web/audiovizuelnoj prezentaciji za radio i televiziju; procjeni pozitivnog efekta na publiku u smislu promovisanja teme; poštivanju UNICEF-ovih principa etičkog izvještavanja o djeci; poštivanju principa Zajedničke izjave novinara u BiH.

Aplikacija se sastoji od podataka o autorici/autoru i linka na objavljeni materijal. Aplikaciju dostaviti na adresu zasvakodijete.ba@gmail.com sa naznakom „Za medijski konkurs/natječaj“. Rok za dostavu prijava je 08.11.2022. godine u 12:00.

Žiri sastavljen od iskusnih novinarki i novinara, dobitnica i dobitnika UNICEF-ovih priznanja prethodnih godina, te stručnjakinja i stručnjaka iz oblasti zaštite prava djeteta, odabrat će najbolje radove i objaviti svoju odluku na ceremoniji koja će biti organizirana ovim povodom – saopćeno je iz UNICEF-a.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.