RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Univerzitetsko-klinički centar RS-a prvi na svijetu uradio studiju o ranim danima infekcije virusa korona

U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske urađena je velika studija, praktično prva u svijetu, o tome šta se dešava na autonervnom sistemu prvih 15 dana kod kovid pacijenata, kaže Branislav Milovanović, neurokardiolog gostujući u Vikend jutru naše televizije.

Milovanović, koji je i predsjednik Udruženja neurokardiologa i profesor na Univerzitetu u Beogradu, rekao je da je rad na studiji bio veliki izazov.

– Tu studiju smo uradili zahvaljujući profesoru doktoru Vladi Đajiću, koji je to vizionarski shvatio i dogovorili smo da je napravimo. Uspjeli smo da obezbjedimo aparat koji se koristi u Hjustonu i na taj način smo dobili vrlo važne informacije koje ne bismo mogli da dobijemo osnovnim aparatima za dijagnostiku – rekao je Milovanović.

Rezultati studije su, navodi, bili iznenađujući.

– Našli smo neke nove signale kojih nema kod drugih bolesti. Između ostalog, imamo teško oštećenje auto-nervnog sistema – istakao je Milovanović.

Milovanović je poručio da se sljedeće nedjelje počinje sa nastavkom studije zato što se sada javlja novi sindrom – post kovid sindrom.

Naslovna fotografija: RTRS

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Naučnici uradili najveću međunarodnu studiju o zijevanju životinja

Radio Brčko

Цистерна са кисеоником данас стигла у РС

Radio Brčko

У Универзитетском клиничком центру РС-а биће изведени сложени оперативни захвати

Radio Brčko