RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Naučnici uradili najveću međunarodnu studiju o zijevanju životinja

Naučnici iz Austrije, Češke, Švicarske, SAD-a i Holandije posmatrali su ponašanje životinja u zoološkim vrtovima širom svijeta za do sada najveću međunarodnu studiju o zijevanju.

Jedan dio istraživanja rađen je i u bečkom zoološkom vrtu Schönbrunn.

Međunarodni tim naučnika je prikupio podatke o 1.300 različitih sisavaca i ptica. Istraživanja od prije nekoliko godina su potvrdila postavljenu hipotezu da se zijevanjem hladi mozak, a sada je otkriveno da životinje sa većim mozgom duže zijevaju.

-Analizirali smo više od 100 vrsta sisavaca i ptica. Zoološki vrtovi sa velikom raznolikošću životinjskih vrsta igraju važnu ulogu u ovim i sličnim istraživanjima, jer u divljini bi njihovo provođenje bilo skoro pa nemoguće- objašnjava biolog Univerziteta u Beču Margarita Hartlieb,saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Velika panda u prosjeku zijeva 4,28 sekundi, dok zijevanje prerijskog psa traje samo 1,93 sekunde.

Malo je poznato da i ptice zijevaju. Kea papagaj zijeva čak 2,13 sekundi.

Odrasla osoba zijeva u prosjeku 7,33 sekundi i do 15 puta na dan. Ispostavilo se da sisavci slične moždane i tjelesne mase znatno duže zijevaju od ptica.

Naučnici to objašnjavaju višom unutarnjom temperaturom kod ptica u odnosu na sisavce. Time je temperaturna razlika u odnosu na okolni zrak veća, pa je pticama dovoljno kraće zijevanje kako bi postigle potrebni efekat hlađenja. Izuzetak među sisavcima predstavlja Gola krtica, čiji je mozak veoma mali, ali zijeva jednako dugo kao i jaguar. Jedno od objašnjenja za to bi, prema riječima Hartlieb, mogla biti i činjenica da je ovaj glodavac hladnokrvna životinja.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu “Nature Communications”, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Naučnici pronašli novi dio ljudskog tijela

Radio Brčko

Naučnici dizajnirali svjetleće maske koje detektuju koronavirus

Radio Brčko

Naučnici naparavili vještačke vene, koristiće ih kod kardiovaskularnih i neurovaskularnih pacijenata

Radio Brčko