RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

УСК: Дјеца миграната ускоро крећу у школу

Дјеца мигранти у Унско-санском кантону ускоро крећу у школу. Њих 200 већ је почело да учи језик, а кад савладају основе биће распоређени у четири школе у Цазину и Бихаћу.

Дјеца у цијелом свијету имају право на образовање, па тако то треба омогућити и дјеци мигрантима у БиХ, кажу у кантоналној Влади. Зато су узели ствари у своје руке.

“Принцип је био да дјеца прво крену у засебне групе, видјећемо колике те групе буде и колики буде интерес те дјеце. Сад је у завршној фази. Они врше љекарске прегледе, већ је цазински дом здравља завршио тај дио са систематским прегледом. Бихаћ још није, и они ће убрзо завршити”, каже Дамир Омердић, министар образовања у влади УКС.

Дјеца из хотела Седра, Ђачког дома и прихватног центра Бира у школу би могла да крену већ у другом полугодишту.

“У Унско санском кантону су да кажемо у финалној фази договори са министарством за школе у којима би се требао проводити програм са извјесном врстом подршке коју би обезбиједио Саве тхе цхилдрен и УНИЦЕФ за наставно особље”, каже Андреа Жеравчић, директор фондације “Спасимо дјецу” за сјеверозападни Балкан.

Власти на нивоу БиХ у протеклом периоду и нису баш показале да знају да се носе са мигрантском кризом која је захватила БиХ. Мигранти и даље пристижу у БиХ, а само од почетка ове године регистровано је 440 мигранта, док је у прошлог години регистровано око 24 хиљаде мигранта.

Извор: АТВ

Фото: Интернет

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Доласком миграната повећан број кривичних дјела

Radio Brčko

УСК: Хладно вријеме погоршава хуманитарну ситуацију за мигранте

Radio Brčko

У Унско-сански кантон од почетка године стиглo 21.000 миграната

Radio Brčko