RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

УСК: Хладно вријеме погоршава хуманитарну ситуацију за мигранте

Долазак хладног времена погоршао је хуманитарну ситуацију за мигранте у Унско-санском кантону. Упркос најавама, реновирање неусловног Ђачког дома у Бихаћу, још није завршено. Иако је овај кантон затворио врата мигрантима, они и даље проналазе начине да дођу до Бихаћа.

У Бихаћу ноћни минуси и снијег. Око 700 миграната у Ђачком дому нема гријање, а већина ни одговарајућу одјећу.

Ниске температуре могле би да погоршају безбједност, сматрају грађани Бихаћа. Истичу да би, у потрази за склоништем од хладноће, мигранти могли почети да проваљују у стамбене објекте, што се већ почело дешавати.

Црвени крст Бихаћа испоручује оброке за 1.800 миграната дневно, али процјењује да их има знатно више.

“Потребе миграната у овом моменту су велике. Значи, то је прво и посљедње, то је одјећа, обућа, хигијена, оно што је њима потребно свакодневно”, каже Селам Миџић из Црвеног крста Бихаћа.

Услови за боравак миграната у кампу “Бира” су добри, кажу у Градској управи. Међутим, проблем је и даље Ђачки дом у Борићима, који још није адаптиран.

“Тај процес је почео прије неколико мјесеци, али због тендерских процедура, одабира извођача, а понајвише због чињенице да људи бораве унутра”, наглашава шеф Кабинета градоначелника Бихаћа Един Морањкић.

Измјештање миграната из Ђачког дома у камп “Бира” је у току. Након реновирања Ђачког дома, та локација служиће искључиво за смјештај породица са дјецом.

Извор: http://www.glassrpske.com

Фото: vijesti.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Као кријумчари људи у БиХ први пут идентификовани илегални мигранти

Radio Brčko

Nakon potpisivanja protokola o prekidu štrajka ljekari iz USK-a od danas rade u punom kapacitetu

Radio Brčko

Број илегалних улазака у ЕУ преко балканске руте се удвостручио

Radio Brčko