RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Ускоро ковид пасоши за грађане БиХ

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас да би грађани БиХ ускоро требало да добију ковид пасоше што ће у вријеме епидемије вируса корона знатно олакшати њихова путовања у иностранство.

Одговарајући на делегатска питања на сједници Дома народа парламета БиХ, Тегелтија је истакао да питање уласка и изласка из БиХ у овом тренутку има два аспекта – један су технички капацитети граничних прелаза, а други су епидемиолошке мјере и ограничења донесени због епидемије вируса корона у БиХ и сусједним земљама.

Он сматра да су проблеми који се појављују у туристичкој сезони неизбјежни и на уласку и на изласку из БиХ, чак и на граници земаља чланица ЕУ чији су гранични прелази много опремљенији и модернији него у БиХ.

“Савјет министара припремио је одлуку којом ће улазак у БиХ бити нешто флексибилнији и понудио је још неколико алтернатива као гаранцију за сигуран улазак путника у БиХ, које се односе на потврде о вакционисању или о томе да је лице пребољело ковид 19”, навео је Тегетија.

Тегелтија очекују да ће та одлука ступити на снагу 1. јуна, иако Савјет министара јуче није постигао конзензус о тој одлуци због неких техничких примједби, али и одређених условљавања.

Према његовим ријечима, ова одлука поново ће се наћи на сједници Савјета министара 31. јуна.

Тегелтија је најавио да би данас требало да буде одржан састанак министра цивилних послова у Савјету министара Анкцие Гудељевић са ентитетским министрима здравља на којем би требало да буде дефинисан такозвани ковид пасош за грађане БиХ.

Он је додао да ће тај пасош свима олакшати путовање ван земље, укључујући и захтјеве држава ЕУ које немају јединствен став према одређеним врстама вакцина против вируса короне.

Тегелтија је додао да је Сјеверна Македонија донијела одлуку о слободном уласку грађана БиХ, што је додатна повољност за њихова путовања или одлазак на годишњи одбор.

Предсједавајући Савјета министара одговарао је на питање делегата у Дому народа парламента БиХ Марине Пендеш, која се интересовала за статус странаца који у вријеме пандемије вируса корона долазе у БиХ, као и олакшавање процедура за тај улазак.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

БиХ: Реалан раст БДП-а у овој години 2,9 одсто а у наредној 3,1 одсто

Radio Brčko

Potrošačke cijene u BiH u januaru zabilježile rast od 0,4 posto

Radio Brčko

Novo povećanje cijena goriva u BiH

Radio Brčko