RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Članovi kriminalne grupe krijumčarili oružje, municiju, bombe i lijekove iz BiH u Švedsku

Optužnica Republičkog javnog tužilaštva protiv devet osoba, optuženih da su kao organizovana kriminalna grupa krijumčarili oružje, municiju, bombe i lijekove iz BiH u Švedsku, potvrđena je u banjalučkom Okružnom sudu.

Ovom optužnicom se Milija Vlačić, Zoran Jovanović, Aleksandar Ćuković, Mile Tanić i Dragan Vlačić terete da su u sastavu kriminalnog udruženja počnili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja. Svi, izuzev Ćukovića, optuženi su i za nedozvoljenu trgovinu.

Nebojša Đilas, Miodrag Đilas i Borivoje Lukić su optiuženi za trgovinu oružjem, ali izvan kriminalne grupe, dok se Slađan Lonco tereti za nedozvoljenu trgovinu oružjem i lijekovima.

Republičko javno tužilaštvo saopštilo je da su optuženi tokom 2014. i 2015. godine u namjeri pribavljanja imovinske koristi, nabavljali neovlašćeno vatreno oružje, municiju i eksplozivne materije, kao i veće količine tableta, radi dalje distribucije i prodaje zainteresovanim kupcima na teritoriji Kraljevine Švedske.

– Oružje i tablete skladištili su na skrivenim lokacijama na teritoriji Republike Srpske, gdje su ih kompletirali i pripremali za dalju prodaju, koristeći tom prilikom putnička vozila u vlasništvu rentakar agencija, kao i vlastita vozila – saopštilo je Tužilaštvo.

Istraga u ovom predmetu pokrenuta je 2014. godine, kada je u Švedskoj uhapšeno troje državljana BiH, kod kojih je pronađena veća količina automatskog oružja, municije i eksploziva. Među uhapšenima je bio i Slađan Lonco, koji je tri mjeseca proveo u pritvoru u Švedskoj, ali je u nedostatku dokaza u toj zemlji oslobođen krivice.

U slučaj su se tada uključile i bezbjednosne agencije iz BiH i regiona, a u akciji “Ptica” privedeno je još pet osoba. Vremenom su otkrivena dva krijumčarska lanca oružja. Jedan je išao preko Srbije, a drugi preko Hrvatske i Slovenije. Opširna međunarodna istraga rezultirala je i hapšenjem jedne osobe na graničnom prelazu u Sloveniji, koja je u torbi prenosila 59 bombi, pet automatskih pušaka i 83 metka. Gotovo svo oružje, koje su krijumčarili, završavalo je u rukama kriminalnih klanova u Švedskoj, za iznose i do nekoliko hiljada evra, a sumnja se da je upravo to oružje koritćeno u pojedinim kriminalnim obračunima u Švedskoj.

Istovremeno MUP RS je u martu 2015. u saradnji sa švedskim pravosuđem sproveo akciju “Trzaj”, u kojoj je sedam osoba uhapšeno zbog šverca oružja. Svi osumnjičeni su tada pušteni na slobodu, a istraga protiv njih je nastavljena i konačno je okončana podizanjem optužnice.

Tri kilograma eksploziva

Tokom akcije “Trzaj” MUP RS je pretresao više lokacija u Bijeljini, i tom prilikom su otkrivena i zaplijenjena tri kilograma eksploziva, 46 bombi, puškomitraljezi, veća količina municije, detonatorske kapisle. U akciji je zaplenjeno i 5 700 tableta “ksalol”, kao i drugi lijekovi.

Tekst i foto: http://www.srpskacafe.com/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Puna podrška Socijalističkoj partiji u Brčkom

Mirsad Arnautović

Poljoprivrednici u BiH zatrpani viškom mesa, mlijeka i krompira

Radio Brčko

Жути метеоаларм за цијелу територију БиХ због грмљавине

Radio Brčko