RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Varhelji: Vidimo posvećenost Bosne i Hercegovine u vezi sa reformama

EU vidi posvećenost i pozitivan razvoj događaja kada se radi o neophodnim i dugo čekanim reformama u Bosni i Hercegovini, saopštio je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji.

On je na platformi “Iks” napisao da mu je zadovoljstvo da poželi dobrodošlicu učesnicima drugog političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama BiH.

“Mnogo toga se desilo od našeg prethodnog sastanka u Sarajevu. Vidimo posvećenost. Vidimo pozitivna dešavanja u vezi sa toliko potrebnim i dugo čekanim reformama”, naveo je Varhelji.

U Briselu je počeo sastanak na visokom nivou između BiH i EU. Sastanku, osim Varheljija, prisustvuje predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto.

Belgijska prijestonica je domaćin drugog političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama BiH na kojem će, između ostalog, biti riječi o napretku na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Na političkom forumu učestvuju predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

U Brisel su pozvani članovi Zajedničkog kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH, predsjednici klubova poslanika i delegata, zamjenici predsjedavajuće Savjeta ministara, direktor Direkcije za evropske integracije, predsjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH, kao i premijeri deset kantona i gradonačelnik Brčko distrikta.

Portparol Delegacije EU u BiH Ferdinand Kenig rekao je za Srnu da se očekuje da će učesnici razgovarati o napretku na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, reformskim koracima najavljenim kad je BiH dobila kandidatski status i reformama u vezi sa novim Planom rasta za zapadni Balkan.

Konferencija za novinare Krištove i Varheljija održaće se u 13.45 časova.

Prvi politički forum na visokom nivou održan je 17. maja kada su se politički i institucionalni lideri u BiH obavezali da će sprovesti ključne aktivnosti neophodne za napredak na putu evropskih integracija.

Fokus razgovora tada je bio na što skorijem ispunjavanju uslova za otvaranje pristupnih pregovora, a učesnici su se saglasili da se okupe za šest mjeseci.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler uručio je 8. novembra predsjedavajućoj Savjeta ministara Borjani Krišto izvještaj Evropske komisije o BiH za ovu godinu u kojem se uslovno preporučuje početak pregovora za članstvo.

Evropska komisija predložila je u oktobru da BiH bude dodijeljen kandidatski status za prijem u EU.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.