RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku danas u posjeti Bosni i Hercegovini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell boravit će danas u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru svoje višednevne posjete zemljama zapadnog Balkana.

Prema za sada dostupnom rasporedu posjete, Borrell će u Sarajevu prvo posjetiti operaciju Evropskih vojnih snaga (EUFOR Altea) koja je posljednjih dana dobila pojačanje te je širom BiH raspoređeno 500 vojnika.

– Raspoređivanje rezervi i njihove opreme, uključujući laka oklopna vozila, mjera je predostrožnosti i proporcionalna mjera koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podrži naše partnere iz BiH u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja (SASE -Safe and Secure Environment) – navedeno je tada.

Tokom posjete Bosni i Hercegovini visoki dužnosnik Evropske unije trebao bi se sastati sa predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva.

Prethodno je Borrell posjetio Sjevernu Makedoniju gdje je kazao da u sadašnjim vremenima svi zajedno trebaju sarađivati bez političkih podjela, naglašavajući da je zapadni Balkan strateški prioritet za Evropsku uniju.

Kako je istaknuto, višednevna posjeta Borrella zemljama zapadnog Balkana potvrdit će predanost i podršku Evropske unije regiji, između ostalog imajući u vidu invaziju Rusije na Ukrajinu i uticaj tog rata na sigurnost Evrope u cjelini.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Vučić doputovao na Međunarodni aerodrom u Sarajevo

Radio Brčko

Митровић: Ердоанова посјета БиХ убрзаће изградњу ауто-пута Сарајево-Београд

Radio Brčko

Predsjedavajuća OSCE-a Ann Linde sutra u posjeti Bosni i Hercegovini

Radio Brčko