RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Vlada FBIH za još 14 dana produžila postojeće epidemiološke mjere

Vlada Federacije BiH produžila je za još 14 dana postojeće epidemiološke mjere.
Federalna Vlada, koja se na današnjoj sjednici upoznala o informaciji o epidemiološkoj situaciji, produžila je naredbe i preporuke usvojene na sjednici Vlade 11. ožujka.

U informaciji je navedeno da na nivou FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 243,19 slučajeva na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Sarajevskom 701,31, Hercegovačko-neretvanskom 365,95 i Bosansko-podrinjskom kantonu 308,15, priopćeno je iz federalne Vlade.

Vlada FBiH danas je usvojila i Program utroška sa kriterijima raspodjele sredstava “Subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima – poticaj za poljoprivredu” utvrđenih proračunom FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodnog gospodarstva i šumarstva u iznosu od 87.000.000 KM.

Mjere novčanih podrški predviđene ovim programom doprinose ispunjavanju ciljeva unapređenja poljoprivredne proizvodnje, jačanja konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu, te povećanju ponude domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Federalna Vlada usvojila je i Program utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke Sarajevo, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno financiranje projekata posredstvom dodjele kredita za ovu godinu u ukupnom iznosu od 7.200.000 KM.

Ovim iznosom obuhvaćeno je 2.500.000 KM planiranih proračunom FBiH za ovu godinu, 4.599.348,47 KM sredstava zatečenih na računu u Union banci, a ovaj iznos može biti umanjen za oko 2.400.000 KM, s obzirom na započete, a nerealizovane aktivnosti dodjele sredstava po Programu za 2020. godinu, te 2.511.000 KM koje će mjesečno biti alocirane na račun Trajnog revolving fonda u Banci od povrata kredita.

Vlada FBiH danas je donijela i dvije odluke koje se odnose na staru deviznu štednju. Prvom je ovlastila Federalno ministarstvo financija da realizira obveze po osnovi računa stare devizne štednje koje su, na osnovu zahtjeva verificirane do 31. prosinca 2020. godine i koje, nakon gotovinske isplate od 1.000 KM, ne prelaze 100 KM.

U ovoj godini iz sredstava planiranih u proračunu FBiH biće isplaćena ove obaveza u odgovarajućem iznosu do visine proračunom predviđenih sredstava.

Drugom odlukom utvrđeni su postupci i dinamika gotovinskih isplata verificiranih potražnji po osnovi računa stare devizne štednje u FBiH za 2021. godinu. Svakom pojedinom tražitelju, kojem je izdata potvrda o verifikaciji računa stare devizne štednje, isplaćuje se sa jedinstvenog računa FBiH maksimalan iznos od 1.000 KM ili ukupan iznos do 1.000 KM.

Redoslijed isplata utvrđuje Federalno ministarstvo financija.

Zbog obveze članova federalne Vlade da prisustvuju današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, preostale točke dnevnog reda bit će razmatrane na nastavku sjednice čije održavanje će naknadno biti određeno.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

СЗО упозорава државе да не укидају пребрзо заштитне мјере

Radio Brčko

Vlada FBiH: Milijun KM poticaja za kupnju električnih automobila

Radio Brčko

Borci traže od Vlade FBiH da im preusmjeri 20 miliona KM

Radio Brčko