RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

VMBiH donijelo odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza roba

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, jednoglasno je donijelo Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. 12. 2024. godine, u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi.

Cilj ove privremene mjere je, kako je saopćeno nakon sjednice iz VMBiH, podrška bh. privredi i konkurentnijem te povoljnijem poslovanju, uz zadržavanje postojećih radnih mjesta, kao i novom zapošljavanju.

Odlukom je obuhvaćeno 68 tarifnih oznaka u odnosu na 63 obuhvaćene u 2023. godini u sektorima tekstilne, obućarske, kemijske, metalne, prehrambene i grafičke industrije, kao i elektroindustrije.

Robe koje su obuhvaćene ovom odlukom su materijali i sirovine koji se smatraju repromaterijalom, jer ih koriste bh. proizvođači u vlastitoj proizvodnji za izradu gotovih proizvoda, u proizvodnji za izvoz ili su supstitucija uvoznih proizvoda, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvaliteti potrebnoj za proizvodnju gotovih proizvoda.

Carinske stope na robe obuhvaćene ovom odlukom ne odnose se na robe koje su porijetlom iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

Jačanje saradnje o oblasti zrakoplovstva

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog memoranduma o razumijevanju između Direktorata civilnog zrakoplovstva Republike Srbije, Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine, Agencije za civilno zrakoplovstvo Crne Gore, Agencije za civilno zrakoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije i Glavnog direktorata civilnog zrakoplovstva Republike Turske o međusobnoj suradnji.

Memorandum predstavlja osnovu zа ostvarivanje i jačanje suradnje između zemalja potpisnica, s ciljem unapređenje oblasti civilnog zrakoplovstva, i uključuje, među ostalim, priznavanje pilotskih dozvola, osnivanje pul stručnjaka i razmjenu iskustava u pogledu izrade i provedbe propisa o dronovima.

Na ovaj način se želi i koordinirati pristup vlasti civilnog zrakoplovstva u državama potpisnicama zajedničkim nastupom u međunarodnim zrakoplovnim organizacijama.

Istodobno se memorandumom podržava zajednička inicijativa za uspostavljanje Centra za obuku osoblja u oblasti zaštite civilnog zrakoplovstva, sa sjedištem u Beogradu, s tim da će realiziranje ove inicijative biti definirano posebnim aranžmanom i odobravano u skladu sa zakonskom procedurom.

Ministarstvo komunikacija i prometa će Prijedlog memoranduma dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru donošenja, a za bh. potpisnika je predložen generalni direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!