RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Stanovnici Ilićke traže rješavanje dugogodišnjeg problema sa gradskom deponijom

Stanovnici mjesne zajednice Ilićka zatražili su danas od nadležnih institucija u Brčko distriktu pod hitno rješavanje problema gradske deponije. Zbog sve učestalijih požara i isparavanja toksičnih čestica ugroženo je zdravlje oko 15 hiljada stanovnika tog dijela grada.

„Građani mjesne zajednice Ilićka i okolnih mjesta bili su jedno vrijeme mirni i bez problema jer je vršen redovan odvoz smeća i otpada, ali nažalost raskinut je ugovor, odnosno “oboren” tender i posljednji požar je dodatno uznemirio građane. Također, tokom požara nastaju razne toksične čestice koje su opasne po zdravlje. Apelujemo na nadležne institucije da ubrzaju proces izgradnje savremenog centra za uklanjanje otpada koji je neophodan kako bi građani živjeli u zdravoj sredini i koji će na otpad gledati kao na resurs, a ne samo kao na otpad“, rekao je Damjan Dundžić, predsjednik mjesne zajednice Ilićka.

Božidar Jović, stanovnik mjesne zajednice Ilićka rekao je da je prije šest godina sprovedena anketa sa građanima koja se tiče deponije i kvaliteta života u ovom dijelu grada.

„Rezultati ankete su pokazali da živimo u nepodnošljivim uslovima upravo zbog gradske deponije koja ugrožava zdravlje stanovnika. Ova deponija je ekološka bomba jer ne postoje vertikalni bunari koji koriste za ispuštanje gasova. U ljetnom periodu je nemoguće da građani suše veš i da provjetravaju prostorije zbog neprijatnih mirisa. Također, u blizini od oko 500 metara nalazi se osnovna škola i vrtić zbog čega apelujemo da se ubrza rješavanje problema sa deponijom“, dodao je Jović.

Kako bi se građanima obezbijedili što kvalitetniji uslovi za život, stanovnici mjesne zajednice Ilićka nadaju se što skorijem rješavanju problema sa gradskom deponijom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Prolongiran odvoz otpada s brčanske gradske deponije na regionalnu deponiju u Zvorniku

Sandra Živković

Brčko: Naredne godine bi trebali početi konkretni radovi na potpunom zatvaranju gradske deponije

Mirsad Arnautović

Ugašen požar na deponiji u Brčkom

Mirsad Arnautović
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!