BiH

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić podnosi ostavku

Kardinal Vinko Puljić, koji je danas napunio 75 godina, potvrdio je da će poglavaru Rimokatoličke crkve papi Franji u skladu sa ustaljenom praksom ponuditi ostavku kao vrhbosanski nadbiskup.

Puljić je rekao da pri tome neće prestati da djeluje šireći vjeru i da će se zalagati za pravdu i ravnopravnost Hrvata u BiH.

“Moje je da dam papi svoju ostavku, a šta će on uraditi, to stvarno ne znam”, kazao je kardinal Puljić za katolički portal “Nedjelja.ba”, dodajući kako će poslušati “što god Sveti otac odluči”.

Ranije ove godine papa Franjo postavio je vojnog ordinarija Tomu Vukšića za vrhbosanskog nadbiskupa koađutora, a generacijsku smjenu unutar katoličke crkve u BiH nastavio je i postavljenjem Petra Palića za mostarsko-duvanjskog biskupa, navodi
Hina.

Raniji hvarski biskup novu dužnost u Mostaru od 86-godišnjeg Ratka Perića trebalo bi da preuzme 13. septembra.

Kardinal Puljić rekao je da je /Rimokatolička/ crkva u BiH sada pred izazovom prilagođavanja novim zahtjevima vremena, dodajući kako to znači i njeno unutrašnje preustrojstvo.

“Moramo biti prepoznatljiva crkva”, istakao je kardinal Puljić.

Odgovarajući na pitanje kako u tim promjenama vidi različite zamisli o tome što bi sada trebalo da čine Hrvati katolici i treba li da se “nakon što su izgubili Bosnu koncentrišu na Hercegovinu”, kardinal Puljić rekao je da to promovišu politike “sklone nepravdi”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button