RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Za poboljšanje zdravstvenog sektora i kvaliteta vazduha BiH dobila kredit od 138 miliona evra

Bosna i Hercegovina i Svjetska banka potpisale su u Sarajevu dva finansijska sporazuma ukupne vrijednosti 138,4 miliona evra. Cilj je poboljšanje zdravstvenih usluga i finansijska konsolidacija pojedinih zdravstvenih ustanova, te poboljšanje kvaliteta vazduha.

Sporazume su potpisali ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić i šef kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristofer Šeldon.

Kako je navedeno, sporazum koji se odnosi na zdravstveni sektor u oba bh. entiteta, vrijedan je 92,3 miliona evra, dok je sporazum koji se odnosi na poboljšanje kvaliteta vazduha u Federaciji BiH vrijednosti 46,1 milion evra.

Amidžić je istakao kako je riječ o kreditiranju po povoljnim uslovima.

“Riječ je o sredstvima pod povoljnim uslovima, dugim rokovima. Kreditna sredstva su odobrena na period od 18 godina i pet godina grejs perioda”, rekao je Amidžić novinarima u Sarajevu.

Kada je riječ o kreditu i iznosu od 46,1 milionom evra, on je naveo da je to podrška gradovima koji prednjače po zagađenju u regionu – Sarajevo, Tuzla, Zenica i Mostar, te dodao da je cilj da se poboljša kvalitet življenja u ovom gradovima, kao i da stepen zagađenja bude niži.

Šeldon je naveo kako je cilj smanjiti zagađenje vazduha iz domaćinstava i transporta, te da će podrazumijevati zamjenu sistema grijanja u 25.000 domaćinstava u Sarajevu.

“Kvalitet vazduha je bitno pitanje u globalnom aspektu, međutim svi mi koji živimo ovdje znamo koliko je to akutan problem u ovoj zemlji. Namjera je da se u Sarajevskom kantonu promijene sistemi grijanja u 25.000 domaćinstava”, pojasnio je on.

Govoreći o kreditu za zdravstveni sektor u BiH, Šeldon je rekao da je on prvi u nizu od dvije programske operacije i cilj mu je unapređenje financijske održivosti zdravstvenih ustanova.

“Time će se pomoći na sanaciji postojećih neizmirenih obaveza u zdravstvenom sektoru, te pomoći uvođenju preventivnih mjera da se spriječi nastanak novih neizmirenih obaveza”, rekao je Šeldon.

Prema njegovim riječima, cilj ovog kredita je da postavi održive osnove za otporan i održiv zdravstveni sistem koji će pružati kvalitetne zdravstvene usluge građanima BiH.

Šeldon je izrazio nadu da će ovi projekti pomoći da u budućnosti budu čistiji vazduh i otporniji i održiviji zdravstveni sistem.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.