RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Promjena natalitetne politike: Kina dozvoljava troje djece po jednoj porodici

Kina je relaksirala pravila o broju djece koju može imati jedna porodica pa je tako sada dozvoljeno imati troje umjesto dosadašnje dvoje djece.

Do početka 2016. godine u Kini je bilo dozvoljeno imati samo jedno dijete, a ovakva politika je započeta još 1970. godine s ciljem smanjenja nataliteta i kontrole rasta stanovništva. Bračni parovi su od početka 2016. do danas smjeli imati dvoje djece, a sada je došlo do još jedne revolucionarne promjene u kineskoj natalitetnoj politici, stoga će kineske vlasti dozvoliti tri djeteta po porodici.

Nova odluka predstavlja kraj strogih pravila o rađanju djece, a promjena politike o maksimalno dva djeteta dolazi usljed pada nataliteta u Kini. Popisi stanovništva su pokazali da su Kinezi imali najsporiji tempo rasta populacije u posljednjih nekoliko decenija.

Upravo to je stvorilo pritisak na Peking da relaksira mjere za parove da imaju više beba i tako spriječe pad stanovništva.

Prema državnom mediju Xinhua, ovu je promjenu odobrio predsjednik Kine Xi Jinping.

Prema popisu koji je objavljen početkom ovog mjeseca, prosječna godišnja stopa rasta u posljednjih 10 godina iznosila je 0,53 posto, dok je stopa između 2000. i 2010. iznosila 0,57 posto, što je stanovništvo dovelo na 1,41 milijardu.

Izvor: https://www.klix.ba/

Foto: Internet

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Kina izdala hitno odobrenje za svoj prvi lijek protiv Covid-19

Radio Brčko

Milioni ljudi u Pekingu ostali kod kuće zbog Covid ograničenja

Radio Brčko

Kina dobija rezervat za zaštitu pandi

Radio Brčko