RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Zbog crnog tržišta duhanskih proizvoda, BiH svake godine izgubi milijardu maraka

Legalno tržište duhanskih proizvoda je od 2010. do 2020. godine smanjeno za više od 56 posto. Gubici u punjenju budžeta mjere se stotinama miliona maraka. Ipak, akcize na duhan su sve veće što direktno utiče na formiranje cijena. Domaća duhanska industrija gotovo i ne postoji, a udio domaćih prozvođača na tržištu je zanemariv.

Zbog crnog tržišta svi su na gubitku osim švercera. Prošle godine službenici Uprave za indirektno oporezivanje zaplijenili su cigarete i duhan u vrijednosti većoj od 2,5 milijuna maraka.

“Što se tiče samih aktivnosti u ovoj 2021. godini također je proveden određeni broj akcija, ali zadnja akcija gdje smo imali praktično spriječen pokušaj krijumčarenja cigareta u vrijednosti od milion i 608 hiljada maraka je najznačajnija zapljena koju su naši službenici uradili”, ističe portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Neusklađenost trošarina sa standardom života, kažu ekonomsti, dovela je do toga da fabrike duhana u BiH ili su ugašene, poput onih u Mostaru i Banjoj Luci, ili veoma malo proizvode poput Fabrike duhana Sarajevo. Prodaja na crno onemogućila je plasman domaćih duhanskih proizvoda.

“Tako da smo mi ovdje prinuđeni da se borimo, ali mi smo praktično na samom izdisaju i vrlo vjerovatno da će ova proizvodnja duvana u Bosni i Hercegovini vrlo brzo da isčezne… Ovdje ima ona narodna izreka koja kaže, da bi krava dala više mlijeka treba je nahraniti, a ne tući”, kaže Svetozar Mihajlović, suvlasnik preduzeća Duvan Bijeljina.

Vrijednost kutije cigareta s markicom koja košta 5 maraka, zapravo je pola marke, jer se 4,5 marke odnose na akcize i PDV. Svake godine Bosna i Hercegovina, radi razvijenog crnog tržista, gubi jednu milijardu maraka.

Za razliku od zemalja Europske unije, u Bosni i Hercegovini novac od trošarina se ne koristi za ulaganje u zdravstvo već za popunjavanje proračunskih rupa.

“Taj novac, pošto su u pitanju akcize, prema trenutno važećim zakonima ide u tekuću budžetsku potrošnju. Ono što zagovaram godinama zaista jeste da se barem dio novca od prikupljenih akciza na duhan usmjerava u zdravstveni sektor, u liječenje teško oboljelih naših građana da ne moramo više koristiti te telefonske pozive i na taj način skupljati novac, ali zaista koristi su višestruke”, naglašava ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

S obzirom na veliko trošarinsko opterećenje koje je najveće u Europi prema kupovnoj snazi stanovništva, ilegalno tržište je postalo unosan biznis od kojeg profitira nekolicina dok su na gubitku država i građani.

Izvor: https://bhrt.ba/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

EU pomaže BiH u napretku u borbi protiv korupcije

Radio Brčko

I BiH ima svoju kriptovalutu – RXC uspješno listiran na svjetskoj berzi WhiteBit

Radio Brčko

Cjepiva protiv HPV-a nema na tržištu BiH

Radio Brčko