RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Здравствени трошкови од загађења ваздуха из термоелектрана у БиХ износе 3,1 милијарду евра годишње

Проценат смртности као посљедица унутрашњег загађења ваздуха у БиХ износио је 3,48 одсто у 2019. години, а здравствени трошкови настали као резултат загађености из термоелектрана у БиХ износе до 3,1 милијарду евра годишње, наводи се у експертској студији Групе за екологију “Удахни здравље”.

Експертска студија “Квалитет унутрашњег ваздуха” указује да унутрашњи ваздух може бити до 10 пута загађенији од вањског, саопштено је из Амбасаде Велике Британије у БиХ.

Групу “Удахни здравље” чине жене политичари из парламентарних странака у БиХ, а данас је у Сарајеву представила дјеловање на јавној дискусији “Еколошка политика: Кључ у рукама политичарки БиХ” коју је организовала Вестминстер фондација за демократију у оквиру програма “Више од квоте”, којег подржава Влада Велике Британије.

Чланови Групе већ извјесно вријеме раде на рјешавању различитих аспеката еколошких проблема у БиХ, а као један од резултата рада развијена је и експертска студија “Квалитет унутрашњег ваздуха”.

Британски амбасадор Метју Филд истакао је да су климатске промјене велики глобални изазови, да се њихов утицај осјети у дому, на здрављу, квалитету живота, јавних услуга, радних мјеста и прилика.

Према његовим ријечима, у БиХ је евидентан примјер жена које преузимају водеће улоге у активностима о питању промјене климе, у својим заједницама, у парламенту, на високим позицијама.

“Желимо урадити и више, те њихова виђења и стручност одвести у саму срж борбе о питањима екологије у БиХ, попут загађења ваздуха, обновљиве енергије, одрживог јавног превоза, зеленог туризма и заштите ријека”, истакао је Филд.

Као нека од могућих рјешења за унапређење квалитета унутрашњег ваздуха, ова гупа је навела планирање развоја градова у складу са природом, градњу са природним материјалима који не загађују околину, те планирање локације школа и вртића изван индустријских зона и што даље од извора загађења.

Оне су препоручиле кориштење природних материјала у уређењу ентеријера школа и вртића, обавезу уградње система рекуперација ваздуха у школама и вртићима, те употребу нетоксичних средстава код одржавања и чишћења просторија.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.