RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Žene u BiH se udaju s 26, a muškarci s 29 godina

Dok građani Švedske u brak stupaju s navršene 34 godine i sedam mjeseci, stanovnici BiH to čine znatno ranije, oni se na brak u prosjeku odlučuju u 28. godini.

Žene u BiH se, gledajući prosjek, udaju s 26, a muškarci s 29 godina, navodi se na internetskom portalu World Atlas koji se društvenim istraživanjima bavi od 1997. godine.

U susjednoj Hrvatskoj prosječna starost žena koje stupaju u brak je 27,6 godina, a muškaraca 30,4 godine, piše Večernji list BiH.

Brakovi u BiH

Stanovnici zemalja Sjeverne, Južne i Zapadne Europe imaju najvišu prosječnu dob prilikom zaključivanja prvog braka. Žene u tim državama u prosjeku se udaju s 30 godina, a muškarci nešto kasnije. Švedska ima najviši prosjek godina stupanja u prvi brak (34,6). Žene u toj državi u prosjeku se udaju s 33,3, a muškarci s 35 godina.

Prema tim podacima, nije teško zaključiti kako je u većini bogatijih država Europe prosječna dob za stupanje u brak viša nego u zemljama u razvoju. Većina muškaraca i žena odgađa brak u zemljama u kojima uživaju viši društveni status, imaju bolji sustav obrazovanja i zapošljavanja.

Kako se navodi u istraživanju portala World Atlas, brakovi se najranije zaključuju u zemljama Istočne Europe gdje se dob mladenki kreće između 22 i 26 godina, dok mladoženje imaju između 24 i 27 godina. U Moldaviji se većina muškaraca oženi u 26. godini, dok žene stupaju u brak s 24 godine. U većini zemalja Središnje Europe žene se u prosjeku udaju u 27. godini, dok većina muškaraca u brak stupa u 30. godini života.

Dok se dob za sklapanje braka u svijetu sve više produljuje, prema podacima Udruge “Zemlja djece u BiH”, sklapanje maloljetničkih brakova na ovim prostorima je u ekspanziji. Taj problem posebice je zastupljen u romskim zajednicama gdje se pod plaštom tradicije, za određene svote novca prodaju maloljetne djevojčice koje, nažalost, nerijetko završe kao žrtve trgovine ljudima.

Također, ta udruga navodi kako je u razdoblju od 2013. do 2016. godine evidentiran 21 slučaj sklapanja maloljetničkih brakova, ali to nije krajnji broj jer je jako teško doći do pravih podataka, a s druge strane, često je riječ i o izvanbračnim zajednicama za koje pristanak daju roditelji.

Djeca i obitelj

Statistika opet pokazuje kako, od ukupnog broja žena starijih od 15 godina, 22 posto se nije nikada udavalo, udanih je 57 posto, rastavljenih četiri posto i 16 posto je udovica.

Prosječna žena u BiH rodi dvoje djece. Ipak, gotovo 30 posto žena nije rađalo nikada, a više od četiri posto žena ima više od petero djece.

Izvor: www.vecernji.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.